Flashpoint говорить про запуск фонду на $75 млн для інвестицій в Україні. У компанії є зв’язки з росією

Наприкінці листопада міжнародна інвестиційна компанія Flashpoint заявила, що збирається запустити новий орієнтований на tech-бізнеси України фонд у розмірі $75 млн, а згодом — відкрити офіс у Києві. Після появи цієї новини в медіа Ярослав Кремпович, Senior Associate у Movens Capital, звернув увагу редактора AIN.Capital на факти, що могли свідчити про зв’язок Flashpoint з росією. Цей матеріал англійською мовою можна прочитати на AIN.Capital, команда AIN.UA публікує українську версію.


До ребрендингу у 2019 році Flashpoint був відомий як Buran Venture Capital із головним офісом у Москві, інвестиціями від російських олігархів та активною підтримкою російської стартап-екосистеми.

Ми вивчили історію діяльності Flashpoint та розповідаємо, що нам вдалося з’ясувати.

Міхаіл Салонтаі та Алєксандр Коноплястий, засновники та General Partner у Flashpoint

Flashpoint — це міжнародна інвестиційна фірма з головним офісом у Лондоні. Її фокус — підтримка технологічних компаній, заснованих підприємцями з Центральною та Східної Європи, країн Балтії, СНД, Фінляндії та Ізраїлю. На сторінці компанії вказано, що вона була заснована у 2012 році Міхаілом Салонтаі та Алєксандром Коноплястим.

Наша історія почалася у 1998 році, коли ми — Міхаіл та Алєкс — познайомилися в університеті та жили в одному гуртожитку. Вивчаючи економіку та фінанси, наші студентські амбіції були про те, аби працювати у сфері міжнародних фінансів. Однак, на шляху розвитку нашої кар’єри, ми зрозуміли, що наша мрія — бути вільними у нашій професійній творчості, —

йдеться на сайті Flashpoint.

Про що там не йдеться, так це про те, що Міхаіл Салонтаі та Алєксандр Коноплястий, співзасновники та General Partners у Flashpoint, разом навчалися у Московському державному інституті міжнародних відносин, з якого випустилися у 2003 році. На сайті також не згадується те, що до квітня 2019 року Flashpoint був відомий як московський Buran Venture Capital.

Buran VC запустився у Москві 2010 року

Міхаіл Салонтаі та Алєксандр Коноплястий запустили Buran Venture Capital у 2010 році. Це був венчурний фонд на $10 млн, що фокусувався на інвестиціях у проекти з росії, країн СНД та Ізраїлю, про що Коноплястий розповідав в інтерв’ю виданню «КоммерсантЪ».

У 2012 році Buran VC зареєстрував юридичну особу в Москві. Якщо точніше, ТОВ «Буран Фінансовий Консультант» (ООО «Буран Финансовый Консультант» в оригіналі) з’явилося в росії 9 квітня. Того ж року Buran VC залучив перших великих інвесторів — Міхаіла Вінчеля та Григорія Фінгера — співзасновників Mail.Ru Group, серед них.

2015 року компанія запустила свій другий фонд у розмірі $16 млн. Лід-інвестором виступила приватна холдингова компанія O1 Group, що інвестує у нерухомість та фінансовий сектор і належить російському олігарху Борису Мінцу. Відомо, що від нього Buran VC отримав декілька мільйонів доларів.

Окрім того, станом на березень 2021 року, вебархів Wayback Machine містить дані з такими промовистими прізвищами:

Скриншоти у матеріалі: AIN.UA

AIN.Capital надіслав у Flashpoint ряд питань, частина з яких стосувалась російських інвесторів компанії. Ми запитали про російського підсанкційного мільярдера Алішера Усманова, який є у переліку LP компанії. Відповідь, яку ми отримали, була розмитою:

Інформація про LP, яку ви згадали, не відображає нинішню чи минулу структуру акціонерів Flashpoint (до ребрендингу, що відбувся у 2015 році, фонд називався Buran. Відтоді компанія припинила свою інвестиційну активність в росії та відкрила головний офіс у Британії). Отже, з 2015 року Flashpoint не зробив жодної нової інвестиції в росії, —

відповіли нам у фонді.

Що цікаво, у відповідь на коментар про LP під дописом TechUkraine на LinkedIn, Flashpoint написав те ж, що і нам, вказавши лише, що ребрендинг та припинення діяльності фонду в росії відбулося у 2014.

Buran VC змінив назву на Flashpoint у 2019 році. У росії фонд продовжував працювати до вересня 2022

Відповіді фонду породили нові питання.

Ребрендинг Buran VC був проведений у 2019 році. Відтоді фонд почав називатися Flashpoint, про що він сам розповів у себе в блозі на Medium. AIN.UA звернувся до Flashpoint з проханням прокоментувати зміни, на що у фонді сказали, що ребрендинг був проведений у 2015 році. Коли ми попросили пояснити, чому тоді публічна інформація, яку поширювала компанія через власний блог та офіційні пресрелізи в міжнародних та російських медіа, відрізняється — представники Flashpoint нас проігнорували та нічого не пояснили.

Паралельно із ребрендингом, у 2019 році Flashpoint також анонсував відкриття нового фонду у розмірі €50 млн. Цього разу інвестиційний фокус був змінений — вказано, що він фінансуватиме software-стартапи Фінляндії, Ізраїлю, Балтії та ЦСЕ.

З переліку країн зникла росія, хоча компанія продовжувала давати кошти російським проектам — нагадаємо, зі слів Flashpoint, які ми навели вище, фірма перестала інвестувати у російський ринок у 2015 році. Так, у 2021 році, компанія зробила follow-on інвестиції у російський онлайн-кінотеатр ivi.ru та сервіс доставки Dostavista серед інших.

Flashpoint інвестував у російські стартапи й у 2022 році

  • У січні 2022 року, Flashpoint долучився до $1 млн раунду Серії А для російського логістичного стартапу Fura. Цей сервіс з організації вантажоперевезень працює в росії та США. Згідно з інформацією Forbes Russia, у 2021 році його загальний оборот на ринках присутності склав $45 млн.
  • У червні 2022 року, Flashpoint інвестував у RegTech-стартап ClauseMatch, який у 2012 році запустили Євгеній Лиходєд та Андрєй Докучаєв. Головний офіс компанії знаходиться у Лондоні, також вона має представництва у Сингапурі та Нью-Йорку. Як ми з’ясували у ClauseMatch також є команда та офіс у Санкт-Петербурзі.

Про це, зокрема, свідчать дані з LinkedIn-профілю співробітниці ClauseMatch, що займає позицію Administrative Head. Згідно з ними, офіс стартапу у Санкт-Петербурзі існував щонайменше до серпня 2022 року.

AIN.Capital попросив Flashpoint прокоментувати активність фонду в росії. На що його представники заявили, що після 2015 року Flashpoint не вів жодної інвестиційної активності на російському ринку. Коли ми звернулися до фонду за поясненням щодо російських інвестицій, про які йдеться вище — Flashpoint нам відмовив у коментарях.

Щобільше, поки Flashpoint публічно розповідав про своє успішне завоювання ринків Британії, Балтії та ЦСЄ на сторінках англомовних медіа, його юридична особа в росії продовжувала існувати та вести свою діяльність під назвою Buran VC. Згідно з даними російських реєстрів, процес ліквідації ТОВ «Буран Фінансовий Консультант» (ООО «Буран Финансовый Консультант» в оригіналі) завершився у вересні 2022.

Це означає, що у 2022 році Flashpoint продовжував якийсь час платити податки в росії. За даними Федеральної Податкової Служби, у 2021 році фонд сплатив до державного бюджету понад 4,4 млн рублів — це близько $73 000.


На сьогодні, міжнародна інвестиційна компанія Flashpoint має 7 офісів — у Лондоні, Нью-Йорку, Будапешті, Варшаві, Ризі та Нікосії та понад 120 інвесторів. Під управлінням її 6 фондів знаходиться $500 млн. У портфоліо Flashpoint понад 50 компаній, серед яких є й українські проекти — Preply, Allset та AllRight.

Наприкінці листопада, разом із наміром зібрати $75 млн фонд для ІТ-інвестицій в Україну, компанія також заявила про плани відкрити офіс у Києві та збільшити кількість українських інвестицій до 20 до 2027 року.

AIN.UA стало цікаво, чим Київ та Україна так привабили Flashpoint саме зараз. Ми цього так і не дізналися — фонд відмовився коментувати й це запитання.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук