Єдиноріг IRL закривається. 95% його користувачів виявились ботами

Читати на RU

Соціальний додаток IRL, який залучив понад $200 млн венчурних інвестицій і 20 млн користувачів, закривається. Причиною стало внутрішнє розслідування, яке показало, що 95% з цих користувачів – боти. Про це повідомляє TechCrunch.

Що сталося

IRL позиціонувався як альтернативна соцмережа та месенджер для молодого покоління (так званих Gen Z), яке поступово відмовляється від Facebook. Влітку 2021 року компанія залучила крайні $170 млн у раунді C від SoftBank при оцінці в $1,75 млрд. Але після цього у IRL почалися проблеми.

В минулому році компанія звільнила 25% штату (близько 25 людей), що видавалося дивним. Адже перед цим IRL майже потроїла кількість співробітників. В розсилці, яка супроводжувала скорочення, колишній СЕО і засновник IRL Абрахам Шафі закликав співробітників «адаптуватися» і «бути дисциплінованими», нагадавши, що WhatsApp виріс до 450 млн користувачів з командою лише в 55 людей (цікаво, що середи них було чимало українців – читайте матеріал за посиланням нижче).

На момент скорочень, Шафі запевняв, що у IRL більш ніж достатньо грошей, щоб нормально працювати до 2024 року. За даними TechCrunch, на банківському рахунку компанії тоді було близько $100 млн. Скільки грошей у IRL лишилося на сьогодні – невідомо. Як заявив представник компанії, їх повернуть акціонерам.

У той же час, коли в компанії проходили скорочення, співробітники IRL почали сумніватися, що заяви Шафі стосовно 20 мільйонів активних користувачів на місяць – правда. Потім SEC (Американська комісія з цінних паперів та бірж) запідозрила IRL у обмані інвесторів та ініціювала розслідування. У квітні рада директорів IRL відсторонила Шафі та призначила виконувача обов’язків генерального директора.

Чому це цікаво

Поки у світі розгортається економічна рецесія, Кремнієва долина переживає кризу, якої, напевно, не бачила з моменту так званого «краху доткомів» на початку 2000-х. Один за одним стартапи-єдинороги розсипаються, наче карткові будиночки, через приховані невдачі та відвертий скам з боку фаундерів. Theranos, Frank, а тепер і IRL продемонстрували інвесторам, що за красивими графіками подекуди може ховатися велике і жахливе нічого. Все це закінчується списаннями мільйонних інвестицій, судовими позовами і скандалами, які нікому не додають плюсів до репутації. А репутація на венчурному ринку – все.

Докладніше про «no-more-faking» кризу ми писали раніше.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук