Setapp готовий запустити магазин застосунків під iOS. Попередня реєстрація вже відкрита

Читати на RU

Магазин Mac-додатків за підпискою Setapp, який розробляє українська MacPaw, готується запустити власний альтернативний магазин додатків, що стане заміною App Store, але вже під iOS.

Це стане можливим завдяки новим правилам ЄС, що набувають чинності вже наступного року та вимагатимуть від Apple дозволити користувачам встановлювати програми сторонніх розробників на iOS без необхідності відвідувати App Store.

Що планують в Setapp?

Як повідомили в компанії, Setapp планує запустити власний магазин застосунків для iOS, що буде конкурувати з App Store. До його запуску вже готові долучитися понад 30 партнерів, (включаючи Ulysses, Taskheat, NotePlan, PDFSearch і Soulver), які додадуть свої програми в альтернативний магазин.

«Оскільки 60% розробників зацікавлені в розповсюдженні своїх додатків для iOS через сторонні магазини додатків, ми раді розширити нашу підтримку iOS розробників і надати їм платформу для збільшення кількості користувачів і збільшення джерел доходу», — сказав Олександр Косован, засновник і генеральний директор Setapp

Компанія прагне залучити розробників кращими частками доходів, ніж Apple. Setapp пропонує розподіл 70/30 з розробниками, коли клієнти використовують їхній додаток протягом місяця, але додатково готова поділитися ще 20% з розробниками, які залучають нових клієнтів. Це означає, що розробники мають потенціал заробляти до 90% від витрат користувачів.

Для тих, хто хоче першим отримати доступ до нового альтернативного магазину застосунків від Setapp, компанія вже запустила реєстрацію в список очікування. Долучитися можна за посиланням.

Про які зміни в ЄС йде мова?

В липні 2022 року Єврокомісія схвалила два законопроекти, спрямовані на боротьбу з монополіями технологічних гігантів, таких як Google, Amazon, Apple, Facebook і Microsoft. Загалом закони «Про цифрові ринки» (DMA) та «Про цифрові послуги» (DSA) вимагають від платформотримачів надавати доступ до сторонніх платіжних систем та дозволити встановлення сторонніх додатків.

  • Компанії мають дозволити завантажувати програми зі сторонніх магазинів додатків або встановлювати їх безпосередньо через інтернет;
  • Надавати користувачам та розробникам можливість використовувати сторонні платіжні системи;
  • Дозволити користувачам видаляти будь-які додатки та відмовлятися від основних сервісів, що надаються платформоутримувачами «з коробки» разом з пристроями;
  • Платформотримачі не мають просувати власні продукти та послуги на шкоду додаткам інших розробників;

Що планує робити Apple?

Певно, Apple повністю виконає вимоги нового законодавства і дозволить встановлення сторонніх додатків, та роботу альтернативних магазинів на своїй платформі (як мінімум тому, що за порушення Єврокомісія передбачила штрафи до 20% річного світового обороту).

Крім того, в квітні 2023 журналіст Bloomberg Марк Гурман повідомив, що Apple працює над переробкою програмного забезпечення, щоб відкрити iPhone для завантаження сторонніх застосунків.

Крім того, в iOS 16.2 Apple додала службу під кодовою назвою countryd, потрібну для блокування програм та функцій iPhone за місцем розташування смартфона (незалежно від вибраного в налаштуваннях регіону).

Найімовірніше це потрібно для того, щоб альтернативні магазини застосунків і встановлення сторонніх додатків, які Apple планує запустити вже в iOS 17, працювали виключно на території Європейського Союзу, проте не в інших країнах.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук