16 інвестицій вже є, ще до 40 — мета у наступні 3 роки: як працює SID Venture Partners

SID Venture Partners порівняно молодий (його запустили у грудні 2021-го), але в той же час досить активний український інвестиційний фонд. Зараз у фонду 16 інвестицій, плани на майбутнє — досить амбітні. Редактор AIN.UA дізнався у General Managing Partner Дмитра Вартаняна, як працює фонд зараз і чого чекати у найближчі роки.

Дмитро Вартанян, General Managing Partner в SID Venture Partners. Фото надане спікером

Апдейт по фонду: скільки активних інвестицій, чи були екзити/списання інвестицій? 

На момент запиту фонд здійснив 16 інвестицій. Всі інвестиції відносно недавні, тож поки що ні екизитів, ні списань не передбачається. Хоча останні набагато ймовірніші для венчура на ранніх стадіях — і ми це розуміємо. 

Деякі з наших компаній змінили фокус, стратегії експансії та ключові ринки, одна інвестиція просто повернута фаундерами, всі інші ранжуються між дуже успішними та тими, що переживають стагнацію.

Щодо екзитів, ми орієнтуємось на стандартний цикл повернення інвестицій. Поки знаходимось на стадії використання капіталу. Очікуємо, що серйозно про екзити можна буде говорити приблизно за 5-7 років, коли компанії із нашого портфелю будуть на більш пізніх стадіях.

Продовжуєте інвестувати? Чи плануєте інвестиції до кінця 2023?

SID Venture Partners продовжує активно інвестувати. У першому кварталі 2023 року ми вже анонсували три угоди: 

  • NewHomesMate – платформа для пошуку та придбання новобудов у США;
  • HAIQU – розробник квантового ПО;
  • InputSoft – розробник ПО для оптимізації аеропортів та сервісних компаній. 

За нашим інвестиційним планом, ми маємо намір профінансувати ще близько 30-40 компаній за наступні 2-3 роки роботи. Тому безумовно варто очікувати нових угод. Ми продовжуємо вірити у східноєвропейську та українську екосистеми, і дуже активно скаутимо стартапи. Якщо ви амбіційний фаундер і ми ще не спілкувались — обов’язково пишіть.

Чи змінився якось ваш середній чек від моменту, як фонд був заснований? Все-таки, ситуація у світі змінилась, за менше грошей можна отримати більший відсоток.

Тут скоріше доцільно говорити не про абстрактний середній чек фонду, а про різні сегменти «ранніх стадій» — від дуже зеленого pre-seed до пізнього seed чи bridge-раундів. Оцінка компаній у цей період може бути від $2 млн до $40 млн. Тобто компанія з $40 млн, яка ще не пішла на Series A також в нашому фокусі.

Отже, саме розмір чеків — без змін в кожному сегменті, а ось оцінки компаній дещо зменшились, це правда. Хоча і це не універсальне правило. Стартапи які показують найкращі результати легко знаходять інвестиції, тож і оцінку не знижують. Це нормально, та навіть по своєму добре. Головна та найскладніша наша задача – знайти кращих засновників та компанії, а не виторгувати собі зайві відсотки. 

Якщо говорити сухо, то за результатом перших півтора року роботи, середній чек SID Venture Partners зафіксувався на позначці близько $250 000. Проте кожна угода – індивідуальна.

Як загалом стартапи з портфеля переживають війну і економічні потрясіння у світі? Якийсь час назад ви анонсували можливість інвестувати з маленькими чеками разом з вами. Чи полетіла ця ідея?

Українські фаундери мають надзвичайну здібність адаптуватись. Ми яскраво побачили це на прикладі власного портфеля, та за потреби долучались із допомогою – консультації, ресурси, корисні інтро. 

Ось декілька прикладів успіхів, які здобули наші стартапи:

  • Liki24 оперативно вийшли на декілька європейських ринків, включаючи Західну Європу (Італія) та у десятки разів наростили кількість замовлень та виторг у цих географіях. Одночасно із тим у них новий проєкт в рамках української екосистеми — сервіс регулярних чекапів Nasnaga.
  • Awesomic активно розширяються, набувають глобальної впізнаваності та додають нові послуги на платформу, як, наприклад, no-code розробка. Стартап фіналізував додаткове фінансування та має великі амбіції.
  • Elai.io побудував із нуля сервіс генерації відео із тексту, який у якості конкурує із єдинорогами. Компанія одна із перших інтегрувала GPT4, росте на десятки відсотків на місяць та залучає інтерес інвесторів із світовим ім’ям.
  • Numo команда провела дуже успішний півот та активно росте у ніші роботи з ADHD. Вони запустили вже декілька додатків, активно тестують нові гіпотези. Ментальне здоров’я зараз – це надзвичайно актуальна тема і їх показними це підтверджують. 

Щодо можливості залучати маленькі чеки. На жаль, ця ідея відкладається з технічних та пов’язаних з цим економічних проблем. 

Ми виходили з припущення, що головними у проєкті будуть представники українського ІТ-ком’юніті. А тут змінилось усе. Із банального — з приходом повномасштабної війни зникла технічна можливість переказувати кошти закордон з України. 

Юридично такий метод інвестування відрізняється від того, що ми робимо в рамках SID Venture Partners, коли для всіх інвестицій використовується єдина юридична структура. Для маленьких чеків під кожну інвестицію робиться так зване SPV (spetial purose vehicle) що здорожчує адміністрування і працює тільки на достатньо великих розмірах інвестицій. А оскільки потенційна аудиторія зменшилась, то й економічний результат став під сумнів. 

Але ми не відмовляємось від цієї ідеї, та використовуємо час відкладання для більш детального планування організації інвестицій маленькими чеками. 

Який фокус на наступні інвестиції? Що вас цікавить?

Останнім часом у нашому портфелі все більше DeepTech-проєктів: Generational AI, quantum computing, Machine Learning. Очікуємо, що і надалі будемо збільшувати занурення у ці вертикалі. 

У фонду 13 партнерів та велика мережа едвайзерів, до яких ми можемо звернутись за експертизою — тому ми готові приділяти більше уваги науково ємним розробкам. Проте інші ніші теж не зійшли із радарів. 

Як і більшість інвесторів, ми також стали активніше дивитись на фінансові прогнози та якість інформації, яку надає стартап. Очікуємо і глибокого розуміння, як сформована оцінка бізнесу. Вважаємо, що усе це хороші зміни для індустрії – не варто створювати бульбашки.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук