Росіяни знищили унікальний український радіотелескоп. Ним досліджували Всесвіт

Читати на RU

В результаті деокупації Харківщини в першій половині вересня 2022, Україна повернула під свій контроль найбільший у світі низькочастотний радіотелескоп УТР-2. Точніше, те, що від нього лишилося. Після перебування на обʼєкті російських військових унікальний радіотелескоп практично знищений: понівечені будівлі, розкрадені електроніка й силові кабелі, заміновані поля з антенами… На відновлення підуть роки і дуже багато грошей.

Журналіст та репортер Стас Козлюк написав X-тред та статтю з деталями своєї подорожі на УТР-2. На обʼєкті також побував його колега Андрій Голуб. AIN.UA переказує цю історію.

Фото в цьому матеріалі: Стас Козлюк

Що таке УТР-2

УТР-2 (Український Т-подібний радіотелескоп декаметрових хвиль 2-ї модифікації) – це низькочастотний радіотелескоп, найбільший у світі приймач декаметрових хвиль у діапазоні 8–33 МГц. Побудували його ще за часів СРСР. Загальна площа обсерваторії імені Брауде, на якій розташований УТР-2, – близько 1,4 км². Приблизно таку ж площу займає сусіднє село Іванівка Чугуївського району.

Більшу частину землі займають антени (диполі), розташовані в формі літери «Т». Північна й південна групи диполів простяглися майже на 2 км у довжину. Західна тягнеться на 800 м. Під кожним полем є технічний колектор, у якому прокладені кабелі. В центрі, на перехресті груп антен стоїть адміністративна будівля – тут були комп’ютери й сервери, обладнання для наведення телескопа та пульт керування.

Поруч є ще один радіотелескоп – більш сучасний ГУРТ (гігантський український радіотелескоп). Він розташований за кілька сотень метрів від північної групи диполів УТР-2. Його почали будувати вже у 2000-х. На відміну від попередника, антени ГУРТу стояли б по всій території радіообсерваторії, без геометричної форми. ГУРТ мав бути більш чутливим і менш примхливим до рельєфу місцевості. За подібним принципом побудовані радіотелескоп LOFAR у Нідерландах та Nenufar – у Франції.

З допомогою УТР-2 та ГУРТ шукали екзопланети, досліджували Сонце, намагалися шукати випромінення з Темних віків Всесвіту (близько 13,4 млрд років тому, коли не існувало зірок). Також українські телескопи залучили до наземної підтримки місії НАСА Juno зі спостереження за Юпітером.

Черговий раунд спостережень за Юпітером мав відбутися 24 та 25 лютого 2022. Натомість вченим довелося тікати від російських танків.

Що росіяни зробили з телескопом

Станцію не впізнати: окупанти вкрали все, що змогли, а що не змогли – знищили. Діполі УТР-2 побиті й понівечені, територія, на якій вони знаходяться, замінована.

В будівлі, в якій був пульт керування телескопом, росіяни влаштували собі штаб батальйону. Тепер вона зруйнована після влучання снаряду (можливо, українського, але характерно, що приліт був з окупованої сторони). Пульт УТР-2 відтоді похований під завалами.

Те ж сталося з госпбудівлями, в які росіяни складали свої снаряди. Колись тут зберігалося обладнання й деталі УТР-2. Під час окупації росіяни влаштували в них склад боєприпасів. У нього влучила українська артилерія. Одна з будівель нині просто зникла, інша вигоріла вщент. Російські снаряди розлетілися на сотні метрів навкруг. Подеколи їх досі можна розгледіти у траві.

Споруди, що вціліли, в жахливому стані. В залі, де колись стояла техніка для вивчення Сонця, валяються розкурочені компʼютери. В кімнатах, де жили вчені – чиїсь берці і матраци, які смердять і гниють.

Вхідні двері до окремих кімнат обписані позивними росіян: «Вагнер», «Дурка», «Тихон» тощо. У залі на другому поверсі розкидано упаковки від російського армійського харчу, порожні пляшки. На кріслі лежать гумові капці з намальованою білою літерою V з нецензурними написами. Що цим хотів сказати «автор» – невідомо.

Деякі дії окупантів досі лишаються загадкою для місцевих з точки зору логіки. Наприклад, росіяни видерли трактором на буксирі силовий трансформатор, який колись подавав живлення на територію обсерваторії. Протягнули його сотню метрів і так просто й лишили.

Більшість антен ГУРТа перебиті уламками снарядів, подекуди з них вирвані великі шматки. Пульт росіяни вкрали.

Обсерваторія перебувала в зоні окупації з перших днів великого російського вторгнення і аж до вересня 2022, коли українські війська відбили цю землю під час контрнаступу на Харківщині. Тікали окупанти на всьому, що могло їхати, і вкрали все, що могли забрати. Розкрутили дизель-генератор, видрали звідти всю мідь (алюміній чомусь лишили), забрали машини.

Чи можна все відновити?

З моменту деокупації на УТР-2 повернулися близько третини працівників інституту й телескопа. Однак навіть нормально пересуватися територією неможливо. Після деокупації ЗСУ розчистили основні дороги на телескопі, але повністю територію обʼєкту розмінувати не можуть – всі сапери на фронті.

Через бойові дії обсерваторія залишилась без живлення. Нещодавно тут встановили сонячну станцію потужністю 40 000 кВт·год на рік – її закупівлю профінансувала Академія наук України. Влітку енергії достатньо, але лиш поки не працює телескоп. За словами В’ячеслава Захаренка, директора Радіоастрономічного інституту, у віданні якого обсерваторія, потреби самого телескопа складатимуть 60 000 — 70 000 кВт·год на рік. А взимку сонячні панелі не даватимуть навіть тієї кількості енергії, яка є зараз.

Сам телескоп практично знищений. Диполі побиті, пульт під завалами. Перевірити всі антени УТР-2 неможливо – поля можуть бути заміновані, територія поросла високою травою, тож без саперів ходити сюди бояться. І з металошукачем не походиш, бо під землею прокладені мідні кабелі.

З ГУРТ простіше – він компактніший і менш примхливий. Науковці самостійно лагодять пошкоджені антени і навіть знайшли новий пульт управління, який готуються невдовзі встановити. Сподіваються запустити хоча б дві секції ГУРТ найближчим часом – на більше потужностей поки не вистачить.

На відновлення працівники станції шукають фінансування. Зокрема, подалися на грант «Горизонт Європа» в рамках програми ЄС із досліджень та інновацій на 2021-2027 роки вартістю €1,5 млн. На ці гроші вчені сподіваються отримати обладнання від телескопа Lofar у спеціальному контейнері, в якому підтримується певна температура і вологість. Електроніка для управління радіотелескопом замінить вкрадене росіянами.

Якщо вдасться виграти і реалізувати цей задум, українці зможуть відновити дослідження. Зокрема – Сонця. Але навряд чи це станеться цього року.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук