Андрій Хветкевич запускає web3-компанію в США. Інвестиції — $120 000

Співвласник українського доменного реєстратора NIC.UA Андрій Хветкевич запускає у США новий бізнес. Це компанія NicNames, яка продаватиме домени на блокчейні, що працюватимуть і у звичайному інтернеті. За словами співзасновника, це — перший подібний проект у світі. Компанія вже отримала сертифікацію ICANN. Андрій у коментарі редактору AIN.UA розповів про бізнес-модель своєї нової компанії, пошук інвесторів та плани.

Фото із Facebook Андрія Хветкевича

Як з’явилась ідея

Андрій Хветкевич із бізнес-партнерами замислилися над закордонним бізнесом після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, коли побачили відтік клієнтів українських компаній через це. США обрали через те, що Хветкевич живе там уже біля восьми років і знає цей ринок. Його перший бізнес, NIC.UA, займається реєстрацією доменів, тож нову компанію запустили у цій галузі. Питання було в тому, що ринок США — дуже конкурентний, тож треба було придумати щось нове.

«Ми думали над бізнес-моделлю, як відрізнятимемося від інших, тому що на ринку США та світовому ринку є багато великих компаній в цій галузі. GoDaddy є номером один у доменній реєстрації у світі, а ми не хотіли бути як GoDaddy, хотіли придумати щось своє», — говорить він.

Яка бізнес-модель

NicNames буде доменним реєстратором, тобто, компанією, яка продає і реєструє домени для бізнесів та окремих людей. Але, за словами Хветкевича, який є її співвласником та CEO, вона стане першим бізнесом, який поєднав домени, токенізацію, блокчейн та NFT. Як саме це працюватиме?

На ринку доменів уже давно обговорюють перехід у web3 та блокчейн. Є багато доменів, які працюють лише на блокчейні (і в звичайному браузері не резолвяться), наприклад, домени .nft, .crypto, .eth, реєстрацією таких доменів займається, наприклад, компанія Unstoppable Domains. Їх використовують, щоб полегшувати роботу із криптогаманцями (використовувати домени замість передання даних гаманця). За словами CEO NicNames, є запит на домени, які працюватимуть і в блокчейні, і в звичайному інтернеті.

Домени, які продаватиме компанія, реєструватимуться у вигляді NFT: клієнт куплятиме NFT-домен у вигляді, наприклад, nickname.eth. Записи до цього домену (приміром, номер криптогаманця) або інші дані прописуються на блокчейні. Такий домен працюватиме і у блокчейні, і у звичайному інтернеті, через DNS.

Один із кейсів використання — ідентифікація гаманцю компанії. Якщо клієнт бізнесу хоче вислати йому крипту, не треба для надавати дані криптогаманця, лише домен сайту. Із часом до такого домену на блокчейні можна буде прив’язувати ліцензії, які має бізнес, його інтелектуальні права (про проект NFT Patent Хветкевича ми писали раніше), а у випадку фізосіб — цифрові документи, на кшталт паспорта.

NFT, за словами Хветкевича, тут використовується як технологія для токенізації доменів (а також надає клієнту різні статуси). Наприклад, такий домен можна буде продати за хвилини, без використання ескроу-рахунків, через смарт-контракт (зараз, якщо людина хоче купити в когось домен в інтернеті, це в середньому займає місяць).

Офіс та команда

Співзасновники проекту, окрім Андрія Хветкевича — це CTO Сергій Покровський та CDO Сергій Булах. Вони планують запустити у США офіс із співробітниками підтримки, а основний центр розробки формувати в Україні. Для цього хочуть набрати до 20 людей, в основному, програмістів, що мають досвід роботи із блокчейном.

У запуск компанії співзасновники інвестували близько $120 000. Інвестиції в код, на якому працюють сервіси NicNames, співзасновник оцінює в $2 млн (йдеться про сервіси NIC.UA, які потрібно було оновити для використання у web3-проекті).

Плани

Сайт компанії планують запустити найближчим часом. У жовтні 2023 року також хочуть запустити реєстрацію доменів із преміум-підпискою. З часом до сервісу хочуть долучити можливість реєстрації бізнесу в США, з усіма необхідними юридичними процедурами, реєстрацію інтелектуальної власності та рахунку в банку. Щоб стартап, який купляє собі домен під проект, міг заодно і провести реєстрацію бізнесу, а під домен підв’язати усі важливі дані (наприклад, патенти), і згодом показувати їх інвесторам.

За словами Хветкевича, у компанії вже є перші запити: деякі клієнти NIC.UA хочуть перенести свої домени з української компанії до американської. Зараз NicNames також веде перемовини з інвесторами і шукає раунд на $5 млн для подальшого розвитку. На прибутковість планують вийти протягом півроку або року від запуску.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук