Суд змінив рішення: арештовують не всі активи «Київстар» і lifecell

Читати на RU

Шевченківський районний суд Києва змінив своє рішення щодо арешту корпоративних прав мобільних операторів «Київстар» і lifecell. Тепер йдеться про арешт лише тих часток активів, що контролюються російськими олігархами. Про це повідомляє Ліга.net із посиланням на дані судових документів.

Що поміняв суд

4 жовтня 2023 року суд за зверненням Офісу генпрокурора арештував корпоративні права цих компаній, зокрема, 100% статутного капіталу ТОВ «Лайфселл», що належать зареєстрованій у Нідерландах компанії Lifecell Ventures Cooperatief U.A. та 99,99% статутного капіталу ПрАТ «Київстар» у вигляді акцій, що належать зареєстрованій у Нідерландах компанії Veon Holdings B.V.

Згодом виявилось, що це була помилка, і потрібно було арештувати лише ті частки у цих компаніях, що контролюються російськими олігархами, пов’язаними із LetterOne: Михаїлом Фрідманом та його партнерами. Йдеться про 19,8% статутного капіталу lifecell та 47,85% статутного капіталу «Київстар».

Решту рішення суд лишив без змін.

Передісторія цього рішення

6 жовтня 2023 року Служба безпеки України (СБУ) та Офіс Генерального прокурора повідомили про арешт українських активів трьох російських олігархів. Суд арештував тоді всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам Міхаїлу Фрідману, Петру Авену та Андрєю Косогову (власне, зараз рішення змінили з «усі корпоративні права» на «частки, що контролюються росіянами»). Ці особи входять до оточення путіна та причетні до «схем» масштабного фінансування збройної агресії рф, повідомляло тоді відомство.

Михайло Фрідман володіє приблизно 38% відсотками компанії LetterOne, в якої є 48% бермудської Veon Ltd., яка є власником Veon Amsterdam B.V., якому належить нідерландський Veon Holdings B V., до якого входить «Київстар». Тоді у компанії на запит AIN.UA відповіли, що це рішення не позначиться на її діяльності. За кілька днів Veon, материнський холдинг компанії «Київстар», оголосив про вихід із ринку рф.

Те саме стосувалося і активів оператора зв’язку lifecell: у компанії також повідомляли, що попри арешт активів вона продовжує працювати і надавати послуги абонентам.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук