Veon оскаржує в суді арешт корпоративних прав «Київстар»

Читати на RU

Телекомунікаційний холдинг Veon, що володіє мобільним оператором «Київстар», подав клопотання до суду, щоб оскаржити арешт корпоративних прав цієї компанії. Про арешт прав 6 жовтня 2023 року через зв’язки із підсанкційними росіянами оголосили СБУ та Офіс генпрокурора. Про це AIN.UA повідомили у пресслужбі «Київстар».

  • Корпоративні права «Київстар» спочатку арештували в обсязі 100%, але потім суд виправив помилку і визначив, що арешту підлягають 47,85% прав. Це відбулося через те, що за даними СБУ, корпоративні права на компанію в Україні належали підсанкційним російським олігархам Міхаїлу Фрідману, Петру Авену та Андрєю Косогову. Ці особи входять до оточення путіна та причетні до «схем» масштабного фінансування збройної агресії рф, як зазначали у відомстві.
  • Міхаїл Фрідман володіє приблизно 38% відсотками компанії LetterOne, в якої є 48% бермудської Veon Ltd., що є власником Veon Amsterdam B.V.. Водночас Veon Amsterdam B.V належить нідерландський Veon Holdings B V., до якого входить «Київстар».
  • Зараз Veon оскаржує рішення суду про арешт корпоративних прав «Київстар».

«Veon ltd зазначає, що є єдиним власником корпоративних прав у «Київстарі». Тому повний або частковий арешт корпоративних прав українського телеком-оператора порушує права як Veon, так і його міжнародних інвесторів. У зв’язку з цим Veon прагне оскарження арешту своїх корпоративних прав у «Київстарі»», — йдеться у заяві холдингу.

  • У поданнях до суду Veon зазначив, що дії, спрямовані на права, пільги або кошти підсанкційних осіб, не можуть бути спрямовані на «Київстар» або сам Veon. Згідно із заявою холдингу, вказані російські олігархи не володіють акціями Veon або «Київстар», та не можуть здійснювати будь-які права або контролювати рішення щодо них. Ця заява не зовсім збігається із попереднім коментарем від компанії «Київстар», згідно з яким підсанкційна особа (тобто, Фрідман) є «міноритарним акціонером люксембурзької компанії LetterOne, яка є міноритарним акціонером міжнародної телеком-групи Veon».
  • Поки що ні Veon, ні «Київстар» не отримали ні перше рішення суду про арешт корпоративних прав від 6 жовтня 2023 року, ні змінену постанову суду від 13 жовтня 2023 року, що виправляла дані по відсотках заарештованих прав.
  • Якщо суд відхилить клопотання Veon, холдинг вживатиме інших заходів, зокрема, подаватиме апеляцію до вищих інстанцій суду.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук