Сем Альтман переходить до Microsoft — що втратила OpenAI

Звільнення Сема Альтмана з посади генерального директора OpenAI створила справжній ажіотаж у мережі, адже саме під його керівництвом компанія запустила революційні продукти на основі штучного інтелекту: ChatGPT, DALL-E та Whisper. Тепер засновник і вже колишній очільник компанії ймовірно працюватиме на головного партнера і ключового інвестора OpenAI — технологічного гіганта Microsoft.

AIN.UA зібрав все, що відомо про Сема Альтмана, його старе та нове місце роботи.

Як зʼявився ChatGPT

Сем Альтан запустив OpenAI разом із підприємцем Ілоном Маском і низкою інших інвесторів ще у 2015 році як некомерційну організацію, яка досліджує штучний інтелект та розробляє програми на його основі. На початку історії проєкту основний акцент робили на розробці програмного забезпечення та алгоритмах навчання з підкріпленням. Трохи згодом компанія показала результати в ігровій індустрії.

З 2018 року в OpenAI працюють над продуктами, які отримують популярність в усьому світі:

  • ChatGPT — флагманський проєкт OpenAI — у форматі листування складає інструкції, пише сценарії або пісні, вигадує підписи до зображень, генерує тексти тощо;
  • DALL-E — створює зображення за текстовими підказками;
  • Whisper — транскрибує аудіо та перекладає текст багатьма мовами.

Після старту OpenAI отримав великі інвестиції, але найбільша була від Microsoft — $1 млрд. Ще мільярд вдалося залучити з допомогою різних інвесторів.

У 2018 році Ілон Маск залишив OpenAI. Причина — уникнення конфлікту інтересів, адже він хотів кинути всі свої зусилля на розвиток компанії Tesla. Як відомо, компанія Маска також використовує штучний інтелект, тому і він, і Альтман були зацікавлені в пошуку досвідчених спеціалістів із цієї галузі.

Сем Альтан обрав інший напрям: у 2019 році він пішов із поста президента стартап-акселератора Y Combinator і скеровував усі зусилля на розвиток OpenAI.

Того ж року компанію реструктуризували. Якщо до цього OpenAI була некомерційною організацією, то з 2019 року вона розділилась на OpenAI Nonprofit та OpenAI Global. У такий спосіб компанія могла залучати капітал. Відтоді OpenAI продає продукти, створені на основі штучного інтелекту, що мають неабиякий успіх: за даними Reuters, у 2022 році вартість OpenAI оцінювали в $20 млрд. Що стосується доходів, то у 2023 році інвестори очікували від компанії $200 мільйонів, а у 2024 році — $1 млрд.

Несподіване звільнення

17 листопада 2023 року компанія OpenAI вразила новиною про зміни в складі керівництва. На офіційному сайті компанії з’явилося повідомлення про усунення Сема Альтмана з посту генерального директора та з Ради директорів. Причину пояснили так:

«Він не завжди був відвертим у спілкуванні з радою, що перешкоджає її можливостям виконувати свої обов’язки. Правління більше не впевнене в його здатності продовжувати керувати OpenAI».

Втім, у своєму зверненні компанія відзначила роботу Альтмана в OpenAI.

«Ми вдячні Сему за численні внески в заснування та розвиток OpenAI. Водночас ми вважаємо, що нове керівництво є необхідним, щоб рухатися вперед», — йдеться в публікації на офіційному сайті OpenAI.

Тимчасовою виконувачкою обов’язків генеральної директорки призначили Міру Мураті — технічну директорку компанії.

І це не єдині корективи, які компанія внесла до складу директорів. Вона оголосила про звільнення Грега Брокмана з посади голови правління, але він мав залишитися в компанії та підпорядковуватися генеральному директору. Сам Грег через декілька годин заявив про те, що йде з компанії. І він, і Сем Альтман були здивовані рішенням OpenAI.

Пізніше Брокман висловив свою позицію і виклав хронологію дня звільнення на своїй сторінці у X (колишня Twitter). За словами Грега, Сем Альтман отримав повідомлення від одного з директорів OpenAI Ільї Суцкевера з проханням доєднатись до конференції в Google Meet. На конференції зібралася вся рада директорів, крім Брокмена, і повідомила, що Сема звільнено. Трохи згодом запрошення на зустріч в Google Meet отримав і Брокман, де йому повідомили про те, що Грег також залишає посаду директора, але не залишає компанію.

Іноземні ЗМІ почали ширити інсайди про те, що слідом за Альтманом зі штату компанії пішли десятки співробітників. Йшлося навіть про те, що колишній генеральний директор висунув умову — повернеться, якщо зміниться рада правління. Проте дива не сталося, і вранці 19 листопада Альтман опублікував фото з бейджем OpenAI і підписом: «Вперше і востаннє я надягаю це».

Про подальшу долю Альтмана стало відомо вже зовсім скоро. Разом із Брокманом та іншими колегами він доєднається до компанії Microsoft, яка є партнером OpenAI. Нові співробітники Microsoft мають очолити групу з дослідження ШІ. А новим CEO OpenAI став Емет Шір, співзасновник стримінгової платформи Twitch. Про це заявив CEO Microsoft Сатья Наделла. Натомість у ЗМІ з’явилась інформація про те, що наглядова рада OpenAI пропонувала об’єднатися своєму конкуренту в галузі ШІ — генеральному директору Anthropic Даріо Амадео — й обійняти вакантну посаду керівника. Але Амадео відмовився від обох пропозицій. Про це пише Reuters, посилаючись на власні джерела.

20 листопада в мережі з’явився відкритий лист від співробітників OpenAI, у якому вони повідомили про намір піти з компанії та долучитись до Сема Альтмана в його роботі на Microsoft, якщо з ради правління не підуть усі її члени. За даними Financial Time, під листом залишили підписи 747 осіб. Після його оприлюднення Сем Альтман написав у X:

«У нас більше єдності, відданості та зосередженості, ніж будь-коли раніше. Ми всі так чи інакше будемо працювати разом, і я дуже схвильований. Одна команда, одна місія».

Але й колишній керівник OpenAI не відкидає ідеї повернутись на свою посаду, пишуть в The Verge. Разом із ним до своїх попередніх обов’язків може повернутись і Грег Брокман. Умова та сама — зміна наглядової ради.

Інсайдери закордонних медіа не виключають того, що справжньою причиною звільнення Альтмана було його надмірне захоплення штучним інтелектом, що могло суперечити місії OpenAI. Наприклад, в Bloomberg наголошують на проблемі, яка розділяла компанію: Альтман нібито прагнув перетворити OpenAI з некомерційної організації, як це було на початку історії компанії, на успішний бізнес — з клієнтами та новими продуктами. Натомість правління сумнівалося в безпеці інструментів штучного інтелекту, який набув здатності генерувати зображення, тексти й комп’ютерний код із мінімальними підказками.

Навіть у статуті OpenAI заявляє, що прагне створити безпечний штучний інтелект, який приносить користь людства. Ба більше — компанія обіцяє призупинити конкуренцію в разі, якщо з’явиться інший проєкт, який наблизиться до створення AGI раніше за OpenAI і буде також орієнтуватись на цінності та безпеку. То чи будуть перегони між новим і старим місцем роботи Сема Альтмана та Грега Брокмана?

Що зараз робить Microsoft у напрямі ШІ

Ключова інновація зі штучним інтелектом, яку Microsoft запропонував світу, — застосунок Copilot. Він «заміняє» людину під час конференцій або допомагає їй: підбиває підсумки зустрічей, створює чернетки електронних листів, документи Word, електронні таблиці та презентації PowerPoint, візуалізує нотатки. За своєю сутністю Copilot об’єднує два інших застосунки на основі ШІ — це Bing Chat та Bing Chat Enterprise.

З 1 грудня інновація стане загальнодоступною для користувачів Microsoft. Copilot також інтегрують у різні програми компанії, як от Word, Outlook, Team, Loop, PowerPoint тощо. Цікаво, що плагіни створені на основі нейромережевих моделей від OpenAI. А в компанії повідомили про підтримку OpenAI GPT — саме GPT допомагає кожному адаптувати Copilot для конкретних завдань.

Колишній директор OpenAI переходить до команди Microsoft — що далі?

Інвестиційний аналітик Horizon Capital Андрій Бродецький у своєму дописі на LinkedIn зазначив, що між двома директорами OpenAI, Семом Альтманом та Іллею Суцкевером, точилася боротьба за владу: перший хотів працювати над GPT-5 (наступницею великої мовної моделі, що і спричинила революцію в галузі штучного інтелекту) і шукав інвестиції для виробництва власних мікросхем та пристроїв на основі ШІ, тоді як другий прагнув побудувати безпечний AGI (Artificial general intelligence — загальний штучний інтелект), що відповідає суспільним цінностям. За словами Бродецького, Альтман привів компанію до беззаперечного лідерства в галузі ШІ: під його керівництвом OpenAI створив послугу, яка всього за кілька років досягла обороту в $1,3 млрд.

«Що робитиме Сем Альтман? Він уже оголосив про створення нової компанії; очевидно, фінансування не буде проблемою. Якщо він зможе залучити таланти з Open AI, майбутнє останнього буде ще більш сумнівним. Або він може повернутися на крісло за підтримки інвесторів Open AI?».

Водночас аналітик вказує на те, що Microsoft вже впровадив технології OpenAI у свої продукти, а розмір інвестицій складає понад $10 млрд — і це лише частина внеску.

Старша юристка Лабораторії цифрової безпеки та експертка Комітету з питань штучного інтелекту при Міністерстві цифрової трансформації України Тетяна Авдєєва в коментарі для AIN.UA припускає, що для звільнення Альтмана в наглядовій раді OpenAI знайшли дуже багато підстав. Серед них недотримання принципу прозорості й порушення етичних стандартів. Втім Авдєєва звертає увагу на те, що новопризначений керівник заперечив будь-які звинувачення в непрофесійності Альтмана, і це наштовхує на думку про ціннісні або візійні розбіжності між наглядовою радою OpenAI та Альтманом.

«З одного боку, це позитивно, адже свідчить про те, що компанія все ж дотримується стандартів (як людину з громадянського суспільства, це мене хвилює чи не найбільше), з іншого боку — питання життєздатності компанії наразі постало дуже гостро», — зазначає експертка.

Авдєєва нагадала про бажання більшості працівників OpenAI перейти до нової команди, створеної в рамках компанії Microsoft. Цей відтік кваліфікованих кадрів може вплинути на баланс сил на ринку та надати суттєву перевагу Microsoft в перегонах за першість у сфері розвитку штучного інтелекту. Разом із тим, після призначення колишнього керівника Twitch новим виконавчим директором OpenAI можна очікувати змін у підходах і пріоритетах компанії чи кардинально нових проєктів. Але ця компанія не єдина, хто займається розвитком генеративного ШІ.

«Зокрема Meta і Google також активно інвестують у цю галузь. Тому навіть припускаючи найгірший сценарій, за якого компанія перебуватиме в стадії стагнації чи відносного — і найімовірніше, тимчасового — занепаду, нам варто усвідомлювати, що це не стане катастрофою для глобального ринку генеративного ШІ», — зазначила Тетяна Авдєєва.

Думкою щодо звільнення керівника OpenAI Альтмана та подальшого розвитку компанії поділилася з AIN.UA і юристка у напрямі штучного інтелекту в Центрі демократії та права і експертка Комітету з питань ШІ при Міністерстві цифрової трансформації України Ольга Петрів. Втім вона звернула більше уваги на незадоволення працівників та їхню готовність піти з компанії, оскільки це є ризиком для OpenAI в умовах високої конкуренції на ринку.

«Зрозуміло, що як і в будь-якій компанії, особливо такій, що займається розробками нових продуктів, коли велика кількість працівників йде, є ризик, що це може негативно вплинути на її функціонування.  Але чи справдяться всі озвучені ризики – покаже лише час. І у випадку, якщо справдяться, у таких потужних перегонах ШІ-розробок почати здати обороти не так і складно, як мінімум через високу конкуренцію на ринку», – зауважила Ольга Петрів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук