Ярослав Ажнюк запустив проєкт, який вивчатиме небезпеки месенджера Telegram

Підприємець і голова правління Petcube Ярослав Ажнюк, який системно просуває ідею відмови від месенджера Telegram, запустив профільний сайт Kremlingram, де разом з командою розслідувачів планує вивчати потенційну небезпеку застосунку та його можливі зв’язки з Кремлем.

  • У текстовому релізі до запуску проєкту йдеться про те, що «Telegram є небезпечним для спілкування. Відсутність модерації в ньому використовувалася росією, ІДІЛ, ХАМАС та іншими терористичними угрупованнями для поширення своїх повідомлень по всьому світу».
  • В самому Telegram критику стосовно потенційної небезпеки застосунку відкидають.
  • Зараз Telegram є одним з найпопулярніших месенджерів в Україні, а його глобальна аудиторія сягає 800 млн користувачів. Месенджер у 2013 році запустив росіянин, нині мільярдер Павєл Дуров, який раніше обіймав посаду гендиректора наразі забороненої в уанеті соцмережі «ВКонтакте».

В Україні про потенційне блокування Telegram активно заговорили на початку 2023 року. Одним з тих, хто найактивніше просував цю ідею, став Ажнюк. Серед можливих небезпек месенджера він називав «незашифрованість повідомлень», «співпрацю з російською владою», «випадки передачі даних користувачів урядам країн» та інші.

«Той факт, що сам Telegram запевняє у відсутності «жодних зв’язків з росією», лише погіршує ситуацію. Наша група досліджує ці зв’язки на основі відкритих даних і надає свої висновки громадськості та політикам», – йдеться в релізі Kremlingram.

Додатково Ажнюк повідомив, що наразі шукає керівника проєкту.

Раніше, 6 квітня, Ажнюк заявляв, що він відвідав зустріч у закритому форматі з начальником Головного управління розвідки Кирилом Будановим і міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим, присвячену ризикам Telegram. За твердженням Ажнюка, Буданов заявив про наявність у російської ФСБ ключів до застосунку.

Інший фокус історія з українською долею Telegram отримала в жовтні 2023 року, коли на закриту зустріч президента України Володимира Зеленського з журналістами запросили адміністратора телеграм-каналу «Труха», який звинувачують в дезінформації і який має цілу гілку інших анонімних каналів. В українській журналістській спільноті це викликало обурення.

Через місяць секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данилов опублікував допис у Facebook, в якому розповів про проблему анонімних каналів у Telegram як частину інформаційної війни проти України.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук