Підсумки-2023. Стартап-запуски року

Стартапи, історія яких починається у 2023 році, – з різних сфер, але об’єднані однією метою – вони полегшують життя українців. Наприклад, природно зросла кількість MedTech-проєктів, адже в Україні у стані війни є попит на психологічне відновлення та контролю за станом здоров’я. Також популярні консалтингові стартапи, які ставлять за мету заощаджувати час на пошуці спеціалістів, які можуть надати фахову допомогу на аутсорсинговій основі.

Ми вибрали 12 українських стартапів різного спрямування, що запустились цьогоріч, — цей перелік не є вичерпним, але він дає уявлення про те, які проєкти-новачки з’являлись на ринку в 2023-му. 

Це – друга частина підсумкового матеріалу про головні інвестиції, стартап-запуски та експансії 2023 року. Попередню статтю читайте за посиланням.

eTOLLs EU – застосунок для сплати дорожніх зборів у ЄС

Засновники: Костянтин Михайлюк та Денис Дмитров

eTOLLs – це проєкт компанії українського сервісу «Штрафи UA». Його запустили в лютому 2023 року. Застосунок дозволяє водіям заздалегідь оплачувати проїзд платними дорогами країн Євросоюзу, тим самим вони уникають черг на отримання віньєтки (форма підтвердження оплати дорожнього збору). Також водії можуть ще на початку подорожі задати маршрут в застосунку і дізнатись про всі необхідні для проїзду платежі. Розрахуватись за допомогою eTOLLs можна на дорогах Чехії, Словаччини, Словенії, Румунії, Австрії, Болгарії та Угорщини. Застосунок доступний в App Store й Google Play. 

Mark – medtech-сервіс для попередньої діагностики стану здоров’я

Засновники: Андрій Петрух та Валерій Ясаков

Medtech-застосунок Mark працює на мобільних пристроях з квітня 2023 року. За допомогою алгоритмів штучного інтелекту Mark надає користувачам медичний супровід, який аналізує показники стану здоров’я (health-трекери, динаміка самопочуття тощо) та в разі необхідності попереджає про потребу звернутись до лікаря. Також в застосунку можна знайти потрібну клініку і лікаря, записатись на прийом та вирішити питання зі страховою службою. 

Anima – діагностика стану психіки за допомогою камери

Засновники: Роман Гавриш та Сергій Данилов

Нейротехнологічний стартап Anima презентували у лютому 2023 року. Він дозволяє оцінювати стан власної психіки онлайн. Діагностика базується на технології eye-tracking – за рухом сітківки ока стежить камера ноутбука, комп’ютера чи іншого гаджета, яким користується клієнт. В такий спосіб камера визначає викривлення уваги, рівень тривожності, депресії та прогнозування ризику розвитку небезпечних станів. Після діагностики Anima дає рекомендації щодо збереження психічного здоров’я. Один зі співзасновників стартапу — Сергій Данилов — є нейрофізіологом. 

Для військових користування сервісом безкоштовне. Ціна за тестування для цивільних стартує з 39 грн. 

Flat Planet – гід українськими та закордонними містами

Засновник: Дмитро Дубілет

Про запуск туристичного застосунку Flat Planet Дубілет повідомив у грудні 2023 року. Стартап може замінити гідів, адже має аудіоконтент, синхронізований з геокоординатами. Поки що він працює на стадії бета-тестування, але доступний в App Store. Втім, на Flat Planet вже є 120 екскурсій по 45 містах Європи та США. Такі віртуальні прогулянки плануються не тільки вулицями, а й музеями та галереями – їхньому керівництву запропонують партнерство, за умовами якого команда застосунку безкоштовно виготовлятиме контент і перекладатиме та озвучуватиме його різними мовами. Інформація або аудіо міститимуться за посиланнями на QR-кодах біля експонатів. Музеї та галереї самі вирішуватимуть, чи будуть їхні екскурсії платними — дохід від цього вони отримуватимуть в повному обсязі. 

InStock 

Засновник: Єгор Анчишкін

Робота над стартапом розпочалася ще у 2020 році, але тільки у травні 2023 року його вдалося вивести із стелс-режиму. InStock – це проєктування та виробництво роботів, які дістають товари зі стелажів і передають їх операторам, заощаджуючи час працівників. В основі роботи цієї системи покладене рішення, яке називається Robotics-as-a-Service (RaaS) За годину робот опрацьовує до 600 одиниць. Така роботизована система призначена для e-commerce. Її можна збирати, як конструктор, – наприклад, додавати більше стелажів чи роботів, адаптуючи в такий спосіб під потреби кожного користувача. 

Rewish – платформа для створення вішлистів 

Засновниця: Жанна Орлова

Rewish запустили у квітні 2023 року. Платформа, за допомогою якої створюють власні списки бажань і діляться ними з друзями, розвивається всередині української IT-компанії Valuetek. Додавати можна не тільки товари, а й місця, фільми та заходи, які хочеться відвідати. Також на Rewish до кожної позиції можна вказувати ціну продукту чи послуги і посилання на інтернет-магазин, де можна знайти подарунок. Наразі користувацька база порталу складає 51 тисячу користувачів. 

JustWork – маркетплейс для маркетологів

Засновник: Сергій Білобров

JustWork – це IT-стартап для підприємців, яким потрібна консультація маркетолога. Його запустили в серпні 2023 року. JustWork розробляли у співпраці з агенцією діджитал-маркетингу Promodo, директором якого є співзасновник українського венчурного синдикату Toloka.vc Олександр Колб. 

Під час реєстрації власник бізнесу вказує всі необхідні дані для кращого розуміння своїх потреб: географія, тематика і підтематика справи, обсяг товарів і досвід роботи з маркетологами чи безпосередньо рекламою. Система узагальнює інформацію про проєкт, пропонує ті чи інші рекламні послуги користувачу (пошукова оптимізація сайту, налаштування таргетованої реклами з платформ Meta, email-маркетинг тощо) і підбирає спеціалістів, які можуть йому допомогти. 

Ціни на послуги залежать від досвідченості фахівця (рівень middle або senior) та часу, протягом якого підприємець готовий працювати з ним (один, три або шість місяців). На платформі свої послуги можуть запропонувати спеціалісти з досвідом роботи від 3 років. 

Маркетологам програма пропонує створити план роботи за шаблоном-конструктором. Окрім того, система контролює дедлайни та надсилає сповіщення, якщо робота відхиляється від плану. На сайті проєкту зазначено, що послугами JustWork вже скористалися представники понад 100 малих та середніх бізнесів. 

Nasnaga – програма з контролю здоров’я 

Засновники: Антон Авринський, Володимир Нарубенко та Іван Ляшенко

Стартап запустили у липні 2023 року. Серед співзасновників Nasnaga – СEO сервісу з пошуку та доставки ліків Liki24. Проєкт пропонує послуги професійних консультантів, які допомагають відстежувати стан здоровʼя, впроваджують здорові звички для покращення якості життя. Користувачам доступні декілька пакетів послуг, які можна комбінувати:

  • персональний лабораторний чекап – 40 комплексних аналізів;
  • супровід Health-коучем протягом усього шляху трансформації стилю життя після обстеження стану здоров’я; 
  • курс вживання вітамінів та мінералів;
  • курс з експертом вузької спеціалізації. 

Послуги програми є доступними не тільки в Україні, а й в Польщі та Великій Британії. Громадяни інших країн Євросоюзу можуть скористатись лише першим пакетом, тобто лабораторним чекапом.

TheWays – платформа персональних консультацій

Засновники: Олексій та Наталя Єленевичи

Стартап TheWays запустили наприкінці квітня 2023 року. Ідея продукту – допомогти подолати виклики у кар’єрі та бізнесі через консультації експертів. Для цього користувач подає свій запит на платформі і описує проблему, а система пропонує йому експертів, які можуть допомогти в її розв’язанні. Клієнт обирає серед них найбільш прийнятний для себе варіант, а також формат, у якому йому зручно отримати відповідь на своє запитання: відеозапис, дзвінок і розмова віч-на-віч або менторський пакет (чотири консультації з експертом). Якщо користувач не знайшов експерта, який може задовольнити його запит, він детальніше описує проблему, і йому безкоштовно шукають індивідуального консультанта серед наявних або залучають нових. 

Uspacy – CRM- система для малого та середнього бізнесу

Засновник: Дмитро Суслов

Стартап Uspacy презентували в лютому 2023 року. Це робочий простір, який поєднує месенджер, менеджмент задач, CRM (програмне забезпечення, що автоматизує взаємодію з клієнтами) та інші продукти для внутрішньої комунікації компанії. На платформі можна вести як групові, так і індивідуальні чати, робити публічні дописи для команди, отримувати та надавати інформацію про клієнтів. 

Існує безкоштовна, стандартна (від 266 грн) та професійна (від 533 грн) підписка, варіанти відрізняються не тільки вартістю, а й функціоналом. За даними з офіційного сайту платформи, зараз Uspacy має 64 партнери. 

AISDR – автоматизація продажів за допомогою генеративного ШІ

Засновники: Юрій та Олег Заремби

Стартап AISDR заснували в серпні 2023 року. Це сервіс на основі штучного інтелекту, який може створювати персоналізовані електронні рекламні кампанії, шукати і листуватись із потенційними клієнтами та залучати їх до співпраці. В такий спосіб продажі стануть ефективнішими, при цьому власникам бізнесу не потрібно збільшувати штат. Вартість використання сервісу – 750$ на місяць за відправлення 1000 листів. 

Swarmer – програмне забезпечення з керування кількома безпілотниками

Засновники: Сергій Купрієнко та Алекс Фінк

Стартап Swarmer запустили у травні 2023 року. Він передбачає розробку програмного забезпечення на базі штучного інтелекту, яке дозволяє керувати кількома безпілотниками за допомогою лише одного – решта працює напівавтономно. Таким чином оператор дрона може ефективніше виконувати свою роботу. Механізм розвʼязує складні задачі не тільки на полі бою, а й у сільськогосподарських справах і будівництві. На сайті зазначені розцінки на платформу для дронів (від $500 за ліцензію) та бортовий штучний інтелект (від $2500).  

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук