«День простою – $70 млн збитків». Спілка українських підприємців вимагає розблокувати кордон з Польщею

Спілка українських підприємців (СУП) та Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) заявляють про неприпустимість блокування польськими фермерами кордону з Україною, яке шкодить економікам обох країн. Про це йдеться у їхній спільній заяві, повідомляє AIN.UA.

СУП та УКАБ закликають уряд України вжити термінових заходів:

  1. Негайно розблокувати польський кордон.
  2. Розпочати конструктивну дискусію з Польщею щодо ефективних інструментів управління експортними потоками.

Одним з таких інструментів може стати механізм експортного ліцензування, який вже використовується в Румунії та Болгарії.

В об’єднаннях зазначають, що блокування кордону ставить під питання роботу українських підприємств, що загрожує їхньому існуванню, а також шкодить самій польській економіці. У СУП та УКАБ наводять такі цифри:

  • Кожен день простою автоперевізників зменшує обсяги торгівлі на $70 млн та завдає безпосередніх збитків державам і учасникам ланцюга постачання товару.
  • Під удар поставлені економічні результати польського агрохарчового сектору, який завдяки українському імпорту кормів зміг наростити експорт м’ясних і молочних виробів лише до ЄС на 29% до €35 млрд, та до України – на 16% (до майже €1 млрд). 
  • За минулий рік обсяги транзиту українських зернових до румунського чорноморського порту Констанца зросли з 2 млн до 4 млн тонн на місяць, завдяки інвестиціям румунського уряду в залізничне і автодорожнє сполучення та портові термінали. Ці обсяги могли б піти на польські балтійські порти. 

Також протестувальники та польські медіа поширюють неправдиву інформацію про українські продукти, аби виправдати свої дії. СУП та УКАБ наголошують, що Україна йде шляхом євроінтеграції, постійно дбаючи про якість експортованих товарів.

Наразі польські фермери перекрили шість пунктів пропуску на кордоні (Ягодин, Устилуг, Угринів, Рава-руська, Шегині та Краківець). Це призвело до зупинки проїзду 3 000 вантажівок, здорожчання логістики та експорту/імпорту товарів. Знищено також продукт праці українських аграріїв – з залізничного вагона на колію протестувальники висипали зерно.

Страйки польських фермерів розпочалися у Польщі з 9 лютого. Вони виступають проти скорочення євродотацій для сільського господарства, «зеленого» курсу ЄК та імпорту української агропродукції.

Варто зазначити, що фермери протестують не тільки у Польщі, а й по всій Європі, зокрема у Німеччині, Іспанії та Греції.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук