Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює через два місяці після ухвалення закону

Електронний кабінет військовозобов’язаного буде готовий до роботи протягом двох місяців після підписання відповідного законопроєкту. Про це розповіла Forbes заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

  • Вона зазначила, що наразі кабінет готовий на 40-50%.
  • Його функції дозволять військовозобов’язаним оновлювати дані про себе онлайн, що зменшить потребу в особистих візитах до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).

Сертифікат захисника

Сертифікат захисника – це робоча назва для витягу з реєстру «Оберіг» про військовозобов’язаного. Він буде доступний у кабінеті й матиме вигляд електронного документа з QR-кодом, подібного до COVID-сертифіката.

Реєстр «Оберіг»

«Оберіг» – це єдиний державний електронний реєстр військовозобов’язаних, який містить інформацію про всіх призовників, військовозобов’язаних та резервістів віком від 18 до 60 років.

Зараз «Оберіг» взаємодіє з чотирма найбільшими реєстрами: РАЦС, Державною міграційною службою, Державною податковою й Міністерством освіти й науки.

Вже працює взаємодія з Державною прикордонною службою. Коли чоловік призовного віку перетинатиме кордон, його перевірятимуть через систему, тому не буде потреби буде чекати 2-3 години.

Законопроєкт №10062

Законопроєкт №10062, який зараз на підписі у президента, відкриває шлях до створення різних кабінетів. Наприклад, кабінету ЦНАП, щоб військовозобовʼязаний зміг прийти й стати на облік, оновити дані. Тобто необов’язково йти в ТЦК та СП.

Також №10062 дає можливість розробити кабінет військовозобов’язаного, щоб він міг зробити запит і переглянути інформацію про себе в «Оберезі».

Загалом Міноборони хоче цифровізувати три напрями – реєстр військовозобовʼязаних (яким є «Оберіг»), дані військовослужбовців та реєстр для ветеранів.

Раніше у Міністерстві оборони України розповіли, що змінює законопроєкт №10062.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук