Ілон Маск подав до суду на OpenAI – через «зраду» некомерційної місії ШІ

Ілон Маск подав до суду на співзасновників OpenAI Сема Альтмана і Грега Брокмана та пов’язані з ними компанії. Причиною стало те, що компанія-розробник ШІ «обіцяла не заробляти на своїх продуктах, а бути доступною для людства». Про це пише TechCrunch.

У чому полягає «зрада»

  • Маск подав позов до суду Сан-Франциско 29 лютого пізно увечері. У ньому він написав, що у 2015 році Альтман і Брокман переконали його допомогти заснувати та профінансувати стартап. Вони обіцяли, що це буде некомерційна організація. Йдеться, що згідно з угодою OpenAI мала зробити свою технологію вільнодоступною для громадськості.
  • Як йдеться у позові, з 2016 року по вересень 2020 року мільярдер пожертвував неприбутковій компанії понад $44 млн. У 2018 році він вийшов з ради директорів OpenAI, відмовившись від пропозиції мати частку в комерційному підрозділі стартапу.

Маск пише, що Альтман і Брокман порушили договір. На його думку, тепер OpenAI фактично стала дочірню компанію з закритим кодом Microsoft. І тепер не просто заробляє, а вдосконалює AGI, щоб максимізувати прибуток для Microsoft. На підтвердження своїм словам він посилається на інтерв’ю директора компанії-гіганта Сатьї Наделли. Сатья говорив, що у разі зникнення «OpenAI, вони мають всі права на інтелектуальну власність і всі можливості розробника чату GPT.

Ілон Маск стверджує, що OpenAI і Microsoft неправомірно ліцензували GPT-4 попри домовленість, що можливості ШІ залишаться присвяченими людству.

Чого хоче досягти Маск

Через позов мільярдер хоче змусити OpenAI дотримуватися своєї неприбуткової місії. Тобто заборонити монетизувати технології на користь своєї компанії чи Microsoft. А ще там є два прохання до суду:

  • визнати, що GPT-4 та інші ШІ-моделі виходять за рамки ліцензійних угод;
  • дати звітність та можливе відшкодування пожертвувань, призначених для фінансування його громадських досліджень.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук