Сем Альтман повернувся до OpenAI, а Microsoft отримала місце у правлінні без права голосу

Microsoft отримала місце спостерігача без права голосу у новому складі ради директорів OpenAI, яка є розробником нейромережі ChatGPT. Про це заявив Сем Альтман у своєму першому офіційному листі після повернення на посаду CEO компанії, повідомляє Reuters.

Це означає, що представник Microsoft може брати участь у засіданнях ради директорів OpenAI та мати доступ до конфіденційної інформації, але не матиме права голосу у питаннях, що стосуються виборів або призначення директорів.

Microsoft став одним з найбільших інвесторів OpenAI, вклавши в компанію понад 10 мільярдів доларів. Компанія також володіє 49% акцій OpenAI.

Новий склад ради директорів OpenAI

OpenAI також оголосила про новий склад ради директорів компанії, до якого входять:

  • Брет Тейлор, колишній співголова Salesforce, який буде головою ради директорів
  • Ларрі Саммерс, колишній міністр фінансів США
  • Адам Д’Анджело, генеральний директор Quora

Рада директорів OpenAI активно шукає ще шістьох нових членів, які мають досвід у різних сферах — від технологій до безпеки та політики. За інформацією Reuters, інвестори OpenAI навряд отримають місце у некомерційній раді директорів.

Зміни в керівництві OpenAI

Міра Мураті, яка раніше була технічним директором OpenAI і була ненадовго призначена тимчасовим генеральним директором після звільнення Альтмана, знову повернулась на попередню посаду.

Грег Брокман, який пішов з компанії разом з Альтманом, повернеться на посаду президента.

Головний науковий співробітник OpenAI Ілья Суцкевер, який голосував за звільнення Альтмана, але потім змінив свою позицію і став наполягати на його поверненні, більше не буде входити до складу ради директорів.

«Я люблю і поважаю Ілью, я вважаю, що він є провідним світлом в цій області і чудовою людиною. Я не відчуваю до нього ніякої неприязні», – сказав Альтман, додавши, що компанія обговорює, як Суцкевер може продовжити свою роботу в OpenAI.

Що цьому передувало?

Сем Альтман був звільнений з посади генерального директора OpenAI 17 листопада 2023 року, що викликало значний розголос у технологічному світі. У компанії заявили, що причиною звільнення Альтмана стало те, що він «не завжди був відвертим у спілкуванні з радою директорів».

Через чотири дні після звільнення Альтмана, під тиском інвесторів і співробітників, він був відновлений на посаді. Рада директорів також була реформована, щоб забезпечити більшу прозорість і підзвітність.

Згодом з’явилася інформація, що напередодні звільнення Сема Альтмана з посади СЕО OpenAI дослідники компанії надіслали раді директорів листа із попередженням про «потужне відкриття в галузі штучного інтелекту, яке може загрожувати людству».

Йдеться про ШІ-проєкт під назвою Q* (вимовляється Q-Star), який нібито може стати проривом у пошуку так званого надінтелекту. Потенційно проєкт має величезні обчислювальні ресурси й може вирішувати математичні завдання. OpenAI називає AGI ШІ-системами, розумнішими за людей.

У своєму інтерв’ю The Verge Альтман розповів, що «не має особливих коментарів щодо цього нещасного витоку».

«Не коментуючи жодної конкретної речі чи проєкту, чи будь-чого іншого, ми вважаємо, що прогрес – це дослідження. Завжди можна вдаритися об стіну, але ми очікуємо, що прогрес і надалі буде значним. І ми хочемо спілкуватися зі світом щодо цього та з’ясувати, як зробити це якомога краще», – сказав Альтман.

Також, за його словами, компанія очікує на великий прогрес у технології ШІ та буде наполегливо працювати, щоби зрозуміти, як зробити її безпечною.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук