У ЄБА оцінили витрати бізнесу від блокади польського кордону – щонайменше €24,8 млн для 36 компаній

36 компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації сказали, що загальна кумулятивна сума збитків з початку страйків на українсько-польському кордоні склала щонайменше €24,8 млн. У перерахунку на одну компанію це в середньому майже €700 000, пишуть на сайті ЄБА.

У лютому-березні 2024 року асоціація опитала 44 компанії, це 94 топменеджерів. 67% з них відчули економічні наслідки блокади. Майже всі повідомили про зростання цін на транспортні послуги – це 98% опитаних компаній. При цьому:

  • 23% повідомляють про зростання цін до 50%;
  • 32% про зростання на 50-75%;
  • 25% про зростання на 75-100%;
  • 16% про зростання на понад 100%.

Водночас через страйки 57% опитаних бізнесів втратили замовлення. В середньому компанії відчули падіння замовлень на 25%. Негативно ситуація на кордоні вплинула як на експортерів, так і на імпортерів: 66% опитаних займаються експортом, а 91% – імпортом.

Окрім прямих фінансових втрат, компанії повідомляють про негативний вплив страйків на поточні та майбутні контракти, шкоду діловій репутації, загрозу продовольчому забезпеченню, порушення ланцюгів постачання, зростання цін, зниження конкурентоспроможності, збільшення складських витрат та перевантаження складів, загрозу зупинки виробництва і навіть закриття підприємств.


Спершу польсько-український кордон почали блокувати польські перевізники ще з 6 листопада через «транспортний безвіз». Вони вимагали повернення дозволів для українських перевізників, та скасування е-черги для польських. У середині січна вони досягли згоди з урядом і припинили протест.

Потім блокаду чинили польські фермери. Вони вважають неприйнятною позицією ЄС щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України та розчаровані пасивністю польської влади, яка, на їхню думку, не робить нічого, щоб захистити їхні інтереси.

Страйки фермерів продовжилися у Польщі з 9 лютого. Вони виступають проти скорочення євродотацій для сільського господарства, «зеленого» курсу ЄК та імпорту української агропродукції. Варто зазначити, що фермери протестують не тільки у Польщі, а й по всій Європі, зокрема у Німеччині, Іспанії та Греції.

З листопада через страйк держбюджет України втратив 9,3 мільярда гривень, повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Окрім того, під час блокади загинули два українських водії.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук