Як подати звіт про КІК у 2024 році – інструкція

3

2024 рік стане першим роком масової подачі звіту по контрольованим іноземним компаніям (КІК). Юрист Дмитро Кондратьєв у авторській колонці пояснює, як подати звіт про КІК.

Дмитро Кондратьєв, фото надано автором

Це означає, що контролери іноземних юридичних осіб мають не лише подати повідомлення про КІК до ДПС України впродовж 60-ти днів із моменту набуття частки КІК, про що писав раніше, а й подати звіт про КІК, до 1 травня (для фізичних осіб) або 1 березня (для юридичних осіб). Згідно із податковим законодавством, першим звітним податковим роком для звіту про КІК є 2022 рік, це означає, що допоки формується звітність вашої іноземної компанії за 2023 рік, ви вже зараз можете готувати її за 2022 рік.

Сподіваюся, що ви маєте фінансові звіти своєї КІК за 2022 рік та 2023 роки. У випадку, якщо вони були подані в електронному форматі, вам просто потрібно їх роздрукувати.

Із чого почати підготовку до подання звіту про КІК?

  • Підготуйте фінансову звітність для своєї КІК за відповідний рік.
  • Перекладіть фінансовий звіт українською мовою та завірте переклад у нотаріуса.
  • Завірте належним чином копії документів, що додаються до Звіту про КІК.

Довгий час не було чіткого розуміння, яке саме завірення фінансової звітності вважається належним. Йшлося і про апостиль, і про нотаріальне завірення в країні КІК. Але під час надання індивідуальних консультацій, податкова визначила, що підписуючи електронним цифровим підписом Звіт про КІК, ви тим самим засвідчуєте й достовірність фінзвітності. (ІПК 99–00–24–03–03–06 від 31.10.2023)

Перевірте, чи маєте ви право на зарахування суми податку, сплаченого в країні резидентства КІК за правилом уникнення подвійного оподаткування

Податковий кодекс України передбачає норму, яка надає право на зарахування суми податків, сплаченої за кордоном, під час розрахунку суми податку, яка підлягає сплаті в Україні. Таке право виникає за умови, що між Україною та країною отримання доходів є чинна угода про уникнення подвійного оподаткування.

Якщо така угода наявна, отримайте від податкових органів країни резидентства КІК довідку про суми сплаченого податку та базу або об’єкт оподаткування (у цьому випадку — дивіденди).

Для легалізації довідки необхідний апостиль. Це спеціальний напис на документі, який підтверджує, що цей документ виданий офіційним органом (у цьому випадку — податковим органом країни), який має повноваження видавати такі документи. Апостиль, як правило, проставляється в місцевих міністерствах юстиції. Апостилі визнаються країнами, які є сторонами Гаазької конвенції 1961 року.

Окрім апостилю, підготуйте нотаріально завірений переклад українською мовою цієї довідки й додайте її до документів для Звіту.

Як подати звіт про КІК?

В Електронному кабінеті платника наявна форма Звіту про контрольовані іноземні компанії з ідентифікатором форми J0108701 для юридичних осіб та F0108701 для фізичних осіб.

Законодавством передбачено дві форми Звіту: повний звіт (ідентифікатори J0108701/ F0108701 для юридичний та фізичних осіб відповідно) та скорочений (ідентифікатори J0108601/ F0108601 для юридичних та фізичних осіб відповідно).

Памʼятайте, що Звіт подається щодо кожної контрольованої іноземної компанії окремо.

Яке наповнення звіту про КІК?

  • Найменування КІК, адреса, організаційно — правова форма, номер державної реєстрації.
  • Розмір частки, якою володіє контролююча особа в КІК.
  • Структура володіння в разі опосередкованого володіння КІК.
  • Інформація про розмір доходу (виручки) від реалізації товарів (послуг) КІК, прибутку від операційної діяльності та прибутку до оподаткування за даними фінансової звітності КІК.
  • Розрахунок скоригованого прибутку КІК, розмір прибутку, який включається до загального оподатковуваного доходу контролюючої особи.
  • Інформацію про підстави звільнення від оподаткування КІК.
  • Суми дивідендів, отриманих КІК прямо або опосередковано через ланцюг підконтрольних юридичних осіб від українських юридичних осіб.
  • Суми прибутку КІК, фактично сплачені на користь контролюючої особи.
  • Кількість працюючих у КІК, станом на кінець звітного (податкового) року.
  • Інформація про суму прибутку КІК, отриманої від постійного представництва.
  • Список операцій КІК із пов’язаними нерезидентами, нерезидентами з низькоподаткових юрисдикцій із переліків КМУ № 1045 та № 480.

Коли ви маєте сплатити податки з КІК в Україні?

Для подачі Звіту про КІК ви маєте розрахувати скоригований прибуток КІК та визначити розмір прибутку КІК, що є об’єктом оподаткування в Україні. Тобто, ви як контролювальна особа маєте подати Звіт по КІК та сплатити податки з прибутку КІК в Україні. ПК України передбачає умови звільнення від оподаткування прибутку КІК, для цього ми підготували блок-схему, нижче ви можете ознайомитися з основними умовами:

Схема надана автором

Отже, підготовка та подання звіту передбачає декілька кроків, які можуть зайняти ваш час. Щоби встигнути, раджу вже зараз почати збирати документи або звернутися до спеціалістів, які допоможуть зробити це вчасно та правильно.

Автор: Дмитро Кондратьєв, юрист

Залишити коментар

Коментарі | 3

Пошук