Пов’язані з IT-галуззю законодавчі акти та зміни, що починають діяти у 2024 році – колонка

У 2024 році в Україні відновлюються податкові перевірки, набувають чинності закони «Про захист прав споживачів» та «Про цифровий контент та цифрові послуги», починають діяти нові положення про «Дія City». Юрист Axon Partners Дмитро Кондратьєв в авторській колонці для AIN.UA розповів, на що у 2024 році варто звернути увагу IT-компаніям.

Дмитро Кондратьєв, фото надане автором

Відновлення податкових перевірок

Нагадаємо, 5 листопада 2023 року Президент України підписав законопроєкт, який скасовує мораторій на проведення податкових перевірок. У ньому зазначений перелік платників податків, які вносяться до плану-графіка податкових перевірок на 2024 рік (починаючи з 1 листопада 2023 року). Переглянути план-графік можна на офіційному вебсайті ДПС України.

З переліком платників податків, які підпадають під таку перевірку можна ознайомитися за посиланням.

Оновлений закон України «Про захист прав споживачів»

Офіційно закон був опублікований 7 липня 2023 року, він набирає чинності через рік із дня його офіційної публікації, тобто – 7 липня 2024 року. 

Уперше на законодавчому рівні закріплено поняття «маркетплейс» та інші для врегулювання продажів товарів через інтернет (інтернет-торгівля). Також закріплено положення про створення електронного порталу «е-Покупець», мета якого – збирати й накопичувати інформацію про продавців в інтернеті. У межах порталу передбачене створення автоматизованої системи перевірених продавців, а Держпродспоживслужба матиме повноваження щодо взаємодії з інтернет-провайдерами для блокування вебсайтів недобросовісних субʼєктів інтернет-торгівлі. Деталі можна знайти у тексті закону.

Новий закон України «Про цифровий контент та цифрові послуги»

Ще один закон, що базується на захисті прав споживачів, а саме споживачів цифрового контенту та цифрових послуг. Він передбачає критерії відповідності цифрового контенту та послуг, що надаються виконавцем за договором із замовником такої послуги. Окрім відповідальності виконавця в межах договору встановлено штрафні санкції, які має сплатити виконавець у державний бюджет за порушення, повʼязанні з наданням цифрового контенту або цифрової послуги, а також за невідповідність такого контенту або послуги умовам закону або договору.

Закон набирає чинності 2 березня 2024 року.

Звітність контрольованих іноземних компаній у 2024 році

Раніше я вже писав про подання КІК-повідомлень. Окрім них, у 2024 році контролерам КІК необхідно подати до ДПС України Звіт за контрольованими іноземними компаніями.

Контролерам-юридичним особам звіт необхідно подати разом із податковою декларацією з податку на прибуток підприємств за 2023 рік (до 1 березня 2024 для Звітів за результатами 2022 — 2023 років.) Фізичним особам — разом із податковою декларацією про майновий стан та доходи (до 1 травня 2024 для Звітів за результатами 2022 — 2023 років). До звіту про КІК мають додавати належним чином завірені копії фінансової звітності КІК, яка підтверджує прибуток чи збиток такої компанії.

Необхідно пам’ятати, що Звіт подається щодо кожної контрольованої іноземної компанії окремо.

Нові положення про «Дія City»

З 2024 року починає діяти ліміт співпраці з платниками єдиного податку (зазвичай більшість ФОП в Україні є платниками єдиного податку), який не повинен перевищувати 50% усіх витрат компанії-резидента «Дія City».

Ліміти у 50% усіх витрат на операції з єдинниками встановлені як для тих, хто сплачує податок на прибуток на загальних умовах (18%), так і для тих, хто сплачує Податок «на виведений капітал» (9%).

Тобто, якщо резидент «Дія City» здійснює більше за половину своїх видатків на «єдинників» у 2024 році, то сума, що перевищує цей ліміт, буде підлягати оподаткуванню Податком «на виведений капітал». Податкова отримає 5% цієї суми як сплату єдиного податку від платника єдиного податку та 9% від резидента Дія.Сіті як Податок на виведений капітал.

Отже, з 1 січня 2024 року платники податку зобов’язані збільшувати свій фінансовий результат за певний звітний період на суму вартості майна, робіт, послуг (крім роялті), які були придбані ними в платників єдиного податку.

Автор: Дмитро Кондратьєв, юрист Axon Partners 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук