Лондонський фонд 1991 Ventures залучив £15 млн для інвестування в українські стартапи

Лондонська інвестиційна фірма 1991 Ventures, заснована українцями Денисом та Віктором Гурськими, оголосила про запуск нового фонду розміром £15 млн ($18,8 млн) для інвестування в українські та східноєвропейські технологічні стартапи. Про це пише TechCrunch.

  • Цей крок підтримали британські інвестори Venrex та Samos Investments, які раніше фінансували успішні стартап-фонди на ранніх стадіях Seedcamp та Entrepreneur First.
  • Фонд підтримуватиме амбітних українців як на батьківщині, так і за її межами.
  • Інвестиції 1991 Ventures допоможуть українським стартапам вийти на міжнародний рівень.

Денис Гурський зазначає: «В Україні та країнах Центральної та Східної Європи є величезний потенціал нереалізованих талантів. Разом з братом Віктором ми хочемо створити потужний канал підтримки для цих перспективних проєктів».

Він також додав, що інвестори фонду «дуже зацікавлені в тому, щоби долучитися до Східної Європи та України зокрема».

«Для українських підприємців буває складно залучити кошти в Лондоні. Ми надаватимемо їм початкове фінансування, щоб вони могли претендувати на більші інвестиції в майбутньому та розглядати Велику Британію як трамплін для виходу на світовий ринок», – додав він.

Попри війну український технологічний сектор демонструє стійкість. Брати Гурські вже підтримали понад 200 стартапів з 2016 по 2024 рік через свій інкубатор Social Boost та акселератор 1991 Accelerator.

Багато стартапів були з їхнього рідного Маріуполя. Серед успішних проєктів – юридичний стартап AXDRAFT, європейський застосунок для оплати автошляхів eTolls та кібербезпекова компанія Osavul.

1991 Ventures – не єдиний фонд українського походження, який шукає перспективні українські стартапи. Серед інших відомих інвесторів:

  • Roosh Ventures, що підтримав стартап з квантових обчислень Haiqu та платіжний сервіс Deel.
  • SID Venture Partners, створений співзасновниками аутсорсингових компаній Sigma Software та IdeaSoft.
  • SMRK, заснований Олександром Косованом (MacPaw) та Андрієм Довженком, який інвестував в Osavul, Deus Robotics, Aspichi та Prengi.
  • Flyer One Ventures, що підтримав Vochi, Allset та PromoRepublic.
  • TA Ventures під керівництвом Вікторії Тігіпко, яка інвестувала у понад 200 стартапів, з них 15 українських.

Очікується, що багато технологічних компаній, які з’являться в Україні найближчими роками, працюватимуть у галузі подвійного призначення або будуть пов’язані з обороною. До слова, кількість виробників дронів в Україні зросла з семи у 2022 році до майже 200 у 2023 році.

Раніше цього місяця Broswap, військовий технологічний стартап, який залучив $100 000 для боротьби з мінами в Україні за допомогою дронів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук