NASA виділила Blue Origin Безоса $172 млн на будівництво нової космічної станції для астронавтів та туристів

Американська агенція NASA виділила $172 млн компанії Джефф Безоса Blue Origin для будівництва нової космічної станції. Міжнародна космічна станція – «старіє», пише Business Insider, і скоро її мають вивести з експлуатації.

  • Як пише видання, один із перспективних кандидатів на заміну старої МКС є Orbital Reef – спільний проєкт космічної компанії Безоса Blue Origin та Sierra Space, яку заснували Ірен та Фатіх Озмени.
  • Orbital Reef вже пройшов чотири важливі етапи, які доводять – проєкт добре просувається. Це, наприклад, випробування регенеративної системи. Вона забезпечуватиме чисте повітря та воду на космічній станції. 
  • Тестували, наскільки ця система може видаляти домішки з повітря або переробляти сечу на питну воду. Така ж технологія є і на МКС – це дозволяє зберегти життя астронавтам та зекономити гроші. 

Навіщо США нова космічна станція, що з МКС

По-перше, утримання МКС – невигідно. На це NASA витрачає приблизно $3 млрд на рік. Але в агенції є пріоритетніші напрямки, куди треба спрямувати бюджет. 

Це, наприклад, місія Artemis – встановлення постійної присутності людини на Місяці, включно з космічною станцією на місячній орбіті та базою на поверхні цього супутника.  За прогнозами, витрати на цю місію сягнуть $93 млрд між 2012 і 2025 роками. А згодом ще хочуть спрямувати бюджет на відправку астронавтів на Марс.

По-друге, міжнародна космічна станція старіє та ламається. На одному модулі з’явилися тріщини, а в іншій секції стався витік повітря. За останні роки там стався збій туалеті, коливання температури або перебої у системі подачі кисню.

Тому адміністрація Байдена зобов’язалася продовжити роботу МКС принаймні до 2030 року, а до цього часу NASA має перейти хоча б на одну приватну космічну станцію. (А стара має зіштовхнутися з атмосферою землі, згоріти та впасти в океан, якщо все піде за планом). 

Оскільки NASA будуть орендарями нових космічних станцій, а комерційні компанії – власниками, тож такі станції можуть бути відкриті для космічних туристів. Але вартість квитків поки невідома.

До прикладу, поїздка на межі космосу лише на кілька хвилин за допомогою ракети New Shepard від Blue Origin може коштувати десятки мільйонів доларів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук