Адміністрація Байдена хоче заборонити у США російський антивірус Касперського

Адміністрація президента Джо Байдена готується видати наказ, який заборонить компаніям і громадянам США використовувати програмне забезпечення російської фірми з кібербезпеки «Лабораторія Касперського». Про це пише СNN із посиланням на п’ятьох чиновників, знайомих із цим питанням.

Взагалі продукти від «Лабораторія Касперського» давно заборонено використовувати американським урядовим установам, а тепер хочуть заборонити використовувати «певні продукти компанії» громадянам і бізнесам у штатах. Хоча джерела відмовилися деталізувати повний обсяг остаточного наказу, але очікується, що він буде зосереджений на антивірусному програмному забезпеченні.

Видання пише, що наказ на стадії завершення і може бути оголошений уже цього місяця. До того ж джерела сказали, що американське Міністерство торгівлі ухвалило «початкове рішення» заборонити певні транзакції між російською компанією та особами в США.

Причиною такого рішення стало побоювання через національну безпеку. Хоча «Лабораторія Касперського» позиціонує себе як міжнародна компанія, вона має головний офіс у москві. Займається виробництвом систем захисту від шкідливого ПЗ, хакерських атак і спаму.

Американські офіційні особи упродовж багатьох років стверджували, що російський уряд може змусити «Лабораторію Касперського» передати дані або використати своє антивірусне ПЗ для зламу або стеження за американцями. Ці звинувачення в компанії заперечують.

Згідно із законодавством США, «Лабораторія Касперського» може оскаржити «початкове рішення» щодо заборони використання її продуктів або укласти угоду з урядом, яка пом’якшить занепокоєння щодо безпеки США до оголошення будь-якого остаточного вердикту.

У Мінторгівлі та «Лабораторії Касперського» відмовились давати коментарі журналістам CNN.

В Україні продукти від «Лабораторії Касперського» заборонені з 2015 року, коли Україна ввела санкції проти рф. У жовтні 2016 року їх подовжили, тоді компанія вирішила ліквідувати свою «дочку» в Україні. Крім обмежень на ведення комерційної діяльності, провайдерів також зобов’язали блокувати доступ до головних сторінок антивірусних компаній: kaspersky.ru і drweb.ru.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук