Яких інвестицій потребує навчання ШІ та що про нього думають люди: звіт Стенфордського університету

Стенфордський університет опублікував сьоме видання звіту AI Index. Цьогоріч вчені розширили сферу дослідження, щоб детальніше показати розвиток і вплив штучного інтелекту на різні сфери. Ось десять головних тез із дослідження.

ШІ перевершує людину в деяких завданнях, але не в усіх

ШІ перевершив людську продуктивність в класифікації зображень, візуальному мисленні та розумінні англійської мови. Проте він відстає у складніших завданнях: математиці на рівні змагань, візуальному міркуванні та плануванні.

Індустрія продовжує домінувати в провідних дослідженнях ШІ

У 2023 році промисловість створила 51 помітну модель машинного навчання, тоді як наукові кола — лише 15. Разом компанії та науковці створили 21 помітну модель, що є новим рекордним показником.

Передові моделі стають набагато дорожчими

За оцінками AI Index, витрати на навчання найсучасніших моделей ШІ досягли «безпрецедентного рівня». Наприклад, на навчання GPT-4 від OpenAI пішло приблизно $78 млн, тоді як Gemini Ultra від Google обійшовся в $191 млн.

США в лідерах серед творців моделей штучного інтелекту

США випереджають Китай, ЄС і Велику Британію як провідне джерело найкращих моделей ШІ. У 2023 році 61 відома модель ШІ була створена американськими установами, що значно випереджає 21 модель з Європейського Союзу та 15 із Китаю.

Інвестиції в генеративний ШІ зростають

Інвестиції в генеративний ШІ зросли у вісім разів порівняно з 2022 роком, досягнувши $25,2 млрд. Основні гравці у сфері, зокрема OpenAI, Anthropic, Hugging Face та Inflection, повідомили про значні раунди збору коштів.

ШІ робить працівників продуктивнішими та призводить до вищої якості роботи

У 2023 році зробили кілька досліджень, які оцінили вплив штучного інтелекту на трудову діяльність. Припустили, що ШІ дає змогу працівникам швидше виконувати завдання та підвищувати якість їхньої роботи. 

Ці дослідження також показали потенціал ШІ для подолання розриву в навичках між низько- і висококваліфікованими працівниками. Інші дослідження застерігають, що використання ШІ без належного контролю може призвести до зниження продуктивності.

Науковий прогрес пришвидшується завдяки ШІ

У 2022 році ШІ почав пришвидшувати наукові відкриття. Однак у 2023 році з’явилися значущі наукові програми зі штучним інтелектом. Наприклад AlphaDev, що робить алгоритмічне сортування ефективнішим, або GNoME, що полегшує процес відкриття матеріалів.

Люди в усьому світі усвідомлюють вплив штучного інтелекту, але все більше хвилюються

Компанія Ipsos зробила опитування, яке показало збільшення з 60% до 66% частки людей, що вірять у кардинальний вплив ШІ на їхнє життя в найближчі три-п’ять років. 52% висловили занепокоєння через продукти й послуги з штучним інтелектом. Це на 13% більше, ніж у 2022 році. 

Згідно з даними Pew, 52% американців повідомляють про своє занепокоєння через ШІ, що на 14% більша за попередній рік.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук