Китай, попри заборону, придбав передові чипи Nvidia через підставні компанії

Китайські університети та дослідницькі інститути через посередників отримали доступ до передових ШІ-чипів від Nvidia попри заборону США на продаж такої технології Китаю. Огляд сотень тендерних документів, проведений Reuters, показує, що 10 китайських організацій придбали ці напівпровідники після того, як США розширили ембарго.

  • Ці чипи були вбудовані в серверні продукти, вироблені компаніями Super Micro, Dell і Gigabyte.
  • Хоча США забороняють Nvidia та її партнерам продавати Китаю передові чипи, купівля-продаж цих чипів у Китаї не є незаконною.
  • Постачальниками чипів стали 11 маловідомих китайських роздрібних продавців.
  • Чи постачали вони обладнання із запасів, сформованих до набуття чинності змін до правил експортного контролю, визначити не вдалося, пояснює Reuters.
  • Тендери проводилися в період з 20 листопада минулого року по 28 лютого поточного.
  • Серед покупців були Китайська академія наук, Шаньдунський інститут штучного інтелекту, Управління сейсмологічної служби Хубей, Шаньдунський і Південно-Західний університети, технологічна інвестиційна фірма, що належить уряду провінції Хейлунцзян, державний авіаційний науково-дослідний центр і космічний науковий центр.

США заявили, що стежать за перенаправленням обмежених чипів і вживатимуть заходів, якщо їхні компанії порушать правила експортного контролю. Nvidia та виробники серверів стверджують, що вони дотримуються чинного законодавства або проведуть додаткове розслідування.

Експерти кажуть, що ці чипи можуть бути корисними для навчання моделей і проведення передових досліджень, але можуть також використовуватися для військових цілей.

За словами американських посадовців, ці чипи можуть використовуватися для військових цілей, зокрема для модернізації армії Китаю або розробки зброї, як-от гіперзвукові ракети.

росія також продовжує обходити санкції на постачання технологій, необхідних їй для війни проти України. Майже половину імпортованої електроніки виготовили компанії зі США та ЄС.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук