Перший Лондонський хакатон присвятили пошуку технологічних рішень для оборони України

Перший Лондонський хакатон з оборонних технологій об’єднав лідерів технологій, венчурного капіталу та національної безпеки для розробки інноваційних рішень. Окрім традиційного військового озброєння, новий технологічний проєкт, який відбувся на вихідних, має на меті посилити можливості України у веденні війни проти росії, пише TechCrunch.

  • Хакатон організували Алекс Фіцджеральд зі Skyral і Річард Пасс з Future Forces. Захід залучив розробників як апаратного, так і програмного забезпечення за підтримки Honourable Artillery Company, Apollo Defense, Lambda Automatam D3 VC та інших.
  • Основна увага приділялася дронам і їхньому застосуванню на полі бою, а також електронним системам для їх керування та знищення. Мета хакатону полягала в тому, щоб залучити до сфери оборонних технологій людей, які раніше не брали в ній участі.
  • Видання, посилаючись на експертів, зазначає, що ця війна кардинально відрізняється від попередніх. Сьогодні дрони та засоби радіоелектронної боротьби стали набагато важливішими, оскільки Україна прагне відбити агресію росії, значно сильного агресора, асиметричними методами.

Фіцджеральд пояснив, що однією з головних цілей було залучити людей, які традиційно не займалися питаннями оборони, ні розробкою, ні інвестуванням в оборону:

«У нас є такі організації, як інноваційний фонд НАТО, Британський стратегічний інвестиційний фонд національної безпеки. Тобто, так, це поєднання людей, які вже інвестують в оборону, або тих, хто раніше не думав про інвестиції».

Він обрав формат хакатону, тому що «акцент робиться на тому, щоб щось зробити. Залучити реальних розробників, а не просто поговорити про розробку, тому що саме там відбувається більша частина інновацій».

Катаріна Бучацькі з компанії Apollo Defense, яка народилася в Україні, наголосила на важливості подолання реальних проблем, з якими зіштовхнулася її країна. Вона підкреслила важливе значення хакатонів у стимулюванні інновацій і залученні різних військових учасників.

Також на хакатоні було представлене НАТО у форматі інвестиційного фону з бюджетом в один мільярд євро для інвестування в оборонні технології протягом наступних кількох років. Це продемонструвало зосередженість альянсу на інноваціях в обороні Європи. Партнер фонду Патрік Шнайдер-Сікорський підкреслив увагу фонду до рішень для колективної оборони та стійкості.

Інвестор HCVC Алекс Фламант підкреслив важливість інвестицій в європейські оборонні технології та необхідність зробити цей ринок зрозумілішим для молодих підприємців. Учасники хакатону прагнули допомогти вирішити проблеми безпеки, такі як виявлення та моніторинг дронів.

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний перед звільненням написав статтю про зміни до підходів ведення війни. Він зокрема зазначав, що безпілотні системи поряд з іншими новітніми видами озброєнь є чи не єдиним інструментом виходу з воєнних дій позиційної форми.

У структурі Збройних сил України також створили окремий рід сил для безпілотників.

Україна планує виробляти тисячі далекобійних дронів у 2024 році, які здатні досягти Москви та Санкт-Петербурга. Крім того, зараз працює близько 10 компаній, які розробляють дрони далекої дії.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук