Федоров заявив, що Україна вироблятиме тисячі далекобійних дронів у 2024 році

Україна вироблятиме тисячі далекобійних дронів, здатних завдавати ударів углиб росії, вже до 2024 року. Про прогрес у військовій галузі безпілотників розповів в інтерв’ю Reuters міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

  • Він також розповів, що наразі в Україні працює близько 10 компаній, які розробляють дрони, здатні досягти Москви та Санкт-Петербурга.
  • Він зазначив, що категорія далекобійних дронів-«камікадзе» з дальністю 300, 500, 700 та 1000 кілометрів збільшується, хоча два роки тому цієї категорії взагалі не існувало.
  • Нещодавня серія атак безпілотниками на російські нафтопереробні об’єкти є свідченням прогресу України у швидкому дерегулюванні ринку безпілотників та збільшенні його фінансування, де держава діє як венчурний інвестор.
  • Через ініціативу BRAVE1, засновану урядом минулого року, військовим технологічним стартапам виділили близько $2,5 млн грантів, і цю суму планують збільшити приблизно в десятеро у 2024 році.

За словами міністра, на відміну від рф, де виробництво безпілотників контролюється державою, переважна більшість виробників в Україні є приватними; лише одна з 10 компаній, чиї дрони можуть досягти околиць Москви чи Санкт-Петербурга, є державною.

Федоров також зазначив, що обсяги виробництва і постачання безпілотників в Україні збільшилися більше ніж у 120 разів у 2023 році, що є частиною загальної воєнної кампанії для зменшення відставання від ударних можливостей росії.

Окрім того, він погодився з оцінкою голови військової розвідки України Кирила Буданова, який заявив, що Київ досяг певного паритету з Москвою у виробництві далекобійних безпілотників.

Геймченджер війни

Нещодавно два авторитетні світові видання присвятили свої обкладинки технологіям, завдяки яким українці наближають перемогу. Британський журнал The Economist випустив статтю «Як дешеві дрони змінюють війну в Україні». Безпілотники стали геймченджерами цієї війни, знищують техніку ворога й зберігають життя наших військових.

Паралельно американський журнал Time написав про те, як Україна вже стала найкращим полігоном для всіх новітніх технологій, зокрема і для безліч експериментальних безпілотників.

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний перед звільненням написав статтю про зміни до підходів ведення війни. Він зокрема зазначав, що безпілотні системи, поряд з іншими новітніми видами озброєнь, є чи не єдиним інструментом виходу з воєнних дій позиційної форми.

Також президент Володимир Зеленський доручив створити у ЗСУ окремий рід сил для безпілотників.

Окрім того, турецька оборонна компанія Baykar розпочала будівництво заводу під Києвом, де вироблятимуть безпілотники моделі TB2 або TB3. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук