Telegram заблокував українські чат-боти для передачі даних про ворога – їхню роботу відновили

Оновлено: Боти заблокували ввечері 28 квітня. Станом на 10 ранку 29 квітня – їхню роботу відновили

Telegram заблокував низку офіційних чат-ботів, за допомогою яких можна було повідомляти про дії окупантів. Серед заблокованих — «Головний бот розвідки» Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

  • У ГУР зазначили, що, всупереч блокуванню, усі персональні дані українців залишаються в безпеці.
  • До того ж у розвідці також попередили, що російські окупанти створюють боти зі схожими назвами, та закликали не надсилати туди персональних даних.
  • Роботу бота відновляють на інших платформах. Також доступні канали для зв’язку: пошта [email protected], Signal +38 096 945 53 41 та WhatsApp +38 096 945 53 41.

Окрім Головного бота розвідки, не працюють єВорог, чат-бот СБУ, бот ППО для відстеження шахедів і бот-координатор із півдня України.

Також про блокування свого бота повідомив добровольчий легіон свобода росії.

Що цьому передувало

Минулого тижня засновник платформи росіянин Павло Дуров у себе на каналі написав про те, що месенджер отримав офіційні листи від компанії Apple з вимогою заблокувати низку каналів для користувачів iPhone з українськими SIM-картами.

Листи від Apple, за словами Дурова, стосуються новинних і пропагандистських каналів. Він зазначив, що «певних змін не уникнути», оскільки Telegram повинен розглядати запити від App Store, щоб залишатися доступним для користувачів, не пояснюючи, про які саме зміни для користувачів ідеться.

Дуров також написав, Telegram досі блокує облікові записи та ботів, які збирають координати для цільових ударів або публікують особисту інформацію інших людей із закликами до насильства.

Раніше ГУР повідомляло, що росія масово скуповує та створює українські Telegram-канали з метою поширення дезінформації та розхитування суспільно-політичної ситуації в країні.

Окрім того, українська влада передала Telegram список каналів, які вважаються «потенційно проблемними» через поширення дезінформації та російської пропаганди.

Український підприємець Ярослав Ажнюк, який системно просуває ідею відмови від Telegram, у коментарі для AIN.UA звернув увагу на безпекові ризики Telegram. Один із них — збій у рунеті, який призвів до того що Telegram припинив працювати в майже всій Європі та частково у США. Другий полягає у тому, що раніше видалені повідомлення з’явилися знову.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук