В Україні сформують раду з підтримки бізнесу в умовах воєнного стану

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 січня «Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану». Указ набуває чинності з дня його опублікування.

Зеленський розповів у зверненні, що у документі визначені кроки, які допоможуть і українським підприємцям, і державним інституціям подолати увесь той комплекс проблем, про який багато йшлося в останні тижні. 

Зокрема – про ситуацію з інвестбанкіром Ігорем Мазепою, який отримав підозру у привласненні державної землі, та скандал за участі львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, якого підозрюють у постачанні для ЗСУ неякісного одягу на 1 млрд грн.

За словами президента, буде сформована рада підтримки підприємництва, до складу якої увійдуть представники саме бізнесу. Зокрема, технологічний бізнес, фінанси, послуги та інші різні галузі, щоб були різні погляди.

Окрім цього, рішення РНБО передбачає фактичний мораторій на три місяці щодо проведення процесуальних дій, які можуть заблокувати роботу підприємства («маски-шоу»).

Також будуть внесені зміни до закону про Бюро економічної безпеки та деяких інших законів, щоб обмежити потенціал будь-якого можливого тиску на «білий», легальний бізнес.

Що передбачає рішення РНБО?

  • Створення ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану.
  • Внесення змін до законодавства, зокрема про Бюро економічної безпеки, які посилять захист законних інтересів підприємництва під час здійснення кримінального провадження.
  • Про оборонні закупівлі: врегулювання граничного рівня прибутку для державних контрактів, що виконувалися чи виконуються під час дії правового режиму воєнного стану.
  • Аудит системи моніторингу ризиків і критеріїв для блокування податкових накладних та процедур і критеріїв їх розблокування.
  • Протягом трьох місяців провести аудит вжитих щодо суб’єктів господарювання обмежувальних заходів у кримінальних провадженнях та визначення доцільності їх подальшого застосування.
  • Утримання протягом трьох місяців від проведення процесуальних дій у кримінальних провадженнях, якщо таке застосування може заблокувати підприємницьку діяльність суб’єктів господарювання.
  • Аудит зареєстрованих кримінальних проваджень, розслідування в яких здійснюється щодо кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави.
  • Розроблення ефективних механізмів забезпечення захисту підприємництва від можливих зловживань з боку правоохоронних органів.
  • Розроблення аналітичного модуля до Єдиного реєстру досудових розслідувань з можливістю публічного доступу до аналітичних узагальнених даних щодо діяльності правоохоронних органів і модуля подання онлайн скарг від підприємців.

22 січня відбулась закрита зустріч влади з двома десятками українських підприємців, на якій представники влади «дві години слухали лють бізнесу».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук