Ракета Firefly Aerospace успішно запустила апарат на замовлення Космічних сил США

Читати на RU

13 вересня 2023 року аерокосмічна компанія Firefly Aerospace, яку у 2017 заснував український підприємець Макс Поляков, провела успішний пуск своєї ракети Alpha в рамках місії Victus Nox на замовлення Космічних сил США (USSF). Про це йдеться на офіційному сайті компанії.

Зображення Firefly Aerospace
  • Це — вже третій успішний пуск ракети Alpha. Зараз вона здійснила місію Victus Nox та вивела на орбіту супутник.
  • Компанія зуміла завершити усі підготовчі етапи до місії після отримання повідомлення про необхідність запуску місії всього за 24 години, зокрема: оновлення софта, який розраховує траєкторію, пакування вантажу та його транспортування до стартового майданчику, заправлення ракети паливом. Сам пуск відбувся через 27 годин після отримання наказу про нього, в першому доступному пусковому вікні.
  • Політ відбувався штатно на всіх етапах, включаючи MECO (вимкнення двигуна першого ступеня), відокремлення першого ступеня та інші. Ракета успішно вивела на орбіту супутник Millennium Space Systems. Це й була основна мета місії: перевірити можливість USSF швидко вивести на орбіту супутник у разі загрозі національній безпеці.
  • Firefly Aerospace була заснована в 2017 році українським підприємцем Максом Поляковим, повну історію компанії ми розповідали раніше. 2021 року в результаті занепокоєння Комітету з іноземних інвестицій США щодо того, що може статися з цінними технологіями в Україні через ризики пов’язані із росією, у Firefly Aerospace змінилась структура власності.
  • Firefly вперше запустив Alpha у вересні 2021 року. Через передчасне відключення одного з двигунів першого ступеня політ перервали. Через тринадцять місяців, під час другою старту, ракета досягла орбіти, корисні вантажі на борту були виведені на нижчу орбіту. 
  • В червні 2023 також стало відомо про планування четвертого старту. В рамках місії Venture Class Launch Services Demonstration 2 (VCLS Demo 2) буде запущено декілька CubeSat на 550-кілометрову синхронну сонячну орбіту (SSO).
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук