xAI Ілона Маска відкрила вихідний код чатбота Grok-1

Компанія xAI, яка належить мільярдеру Ілону Маску, зробила доступним для усіх вихідний код чатбота Grok-1. Про це вони написали у блозі xAI.

Компанія випустила вагові коефіцієнти та мережеву архітектуру (завантажити можна тут) під ліцензією Apache 2.0. А також додала інструкції, як використовувати цю модель. Grok-1 – це модель з 314 мільярдів параметрів, яку xAI навчив з нуля, йдеться у заяві:

«Це контрольна точка базової моделі з етапу попереднього навчання Grok-1, який завершився у жовтні 2023 року. Це означає, що вона не налаштована для якогось конкретного застосування, наприклад, діалогу».

Що це означає

  • Тепер будь-хто – чи приватна особа, чи підприємець – може використовувати можливості чатбота Маска як для себе, так і в комерційних цілях, пише видання VentureBeat.
  • Чим більше параметрів, тим більш просунута, складна та ефективна модель ШІ. Тож маючи 314 мільярдів параметрів, Grok значно випереджає конкурентів з відкритим вихідним кодом, таких як Llama 2 від Meta і Mistral 8x7B.
  • Ліцензія Apache License 2.0 дозволяє комерційне використання, модифікацію і розповсюдження. Але також це означає, що користувачі мають відтворювати оригінальну ліцензію та повідомлення про авторські права, а ще вказувати внесені зміни. Також компанія не несе жодних зобов’язань чи гарантій.
  • xAI не дала повного корпусу навчальних даних. Це не дуже важливо, адже модель вже навчена. Єдине – користувачі коду Grok-1 не побачать, на чому саме. Журналісти VentureBeat припускають, що на повідомленнях користувачів соцмережі Х.
  • Код не включає жодного підключення до доступної на X інформації в реальному часі, яку Маск рекламував як основну перевагу Grok над іншими LLM. Для цього користувачам все одно доведеться підписатися на платну версію X.

Чому Маск це зробив

Ілон Маск заснував xAI на початку 2023 року у відповідь на зусилля великих технологічних компаній у галузі штучного інтелекту, які він критикував за надмірну цензуру та відсутність адекватних заходів безпеки. Grok був запущений на початку листопада. І до цього часу він був доступний лише в соціальній мережі X через платну підписку X Premium+, яка коштує $16 на місяць або $168 на рік.

Також Маск критикував компанії розробників ШІ за їхню закритість. Це можна прослідкувати у позові, який він подав на співзасновників OpenAI Сема Альтмана і Грега. Де, зокрема, простежується ідея зробити штучний інтелект відкритим для людства, а не способом компаній заробляти гроші.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук