Маск хоче залучити мільярд для свого ШІ-стартапу xAI

Мультимільярдер, керівник Tesla і власник Twitter (нині X Corp) Ілон Маск прагне залучити $1 млрд від інвесторів для свого стартапу на основі штучного інтелекту xAI, пише Bloomberg.

  • Про це стало відомо з нової заявки, яку американські компанії зобов’язані подавати регуляторам. Компанія вже залучила майже $135 млн від інвесторів, імена яких у документах не називаються.
  • xAI, заснована на початку цього року, прагне конкурувати з іншими компаніями, які займаються створенням штучного інтелекту, зокрема, OpenAI, де Маск був співзасновником. Він пішов із ради директорів компанії у 2018 році, щоб уникнути конфлікту інтересів з Tesla.
  • Наразі xAI випустила один продукт — чат-бот Grok, навчений на даних із соціальної мережі X. Згідно із сайтом компанії, він «розроблений, щоб відповідати на запитання з часткою дотепності та має бунтарський характер».

Після того, як Маск пішов з правління OpenAI, він часто дозволяє собі публічну критику компанії. На його думку, OpenAI «фактично контролює Microsoft», яка інвестувала туди приблизно $13 млрд в OpenAI.

Водночас Маск висловлює глибокі застереження щодо безпечності штучного інтелекту. Він був серед групи дослідників і лідерів технологічної індустрії, які в березні цього року закликали розробників призупинити навчання потужних моделей штучного інтелекту після анонсу GPT-5.

Під час нещодавнього звільнення та поновлення генерального директора OpenAI Сема Альтмана Маск сказав, що хоче знати причину його відсторонення, на випадок, якщо правління виявить щось небезпечне щодо штучного інтелекту.

Офіційно причиною звільнення Альтмана було названо те, що він «не завжди був відвертим у спілкуванні з радою директорів». Однак, за даними ЗМІ, Альтман був одним із тих, хто підтримував розробку проєкту Q*, який міг стати проривом у галузі штучного інтелекту. Правління OpenAI було стурбовано потенційними ризиками, пов’язаними з цим проєктом.

Ілон Маск керує кількома компаніями, що діють в різних галузях технологій. Загалом він очолює шість компаній: Tesla, SpaceX, X, Neuralink, Boring Co. і xAI.

Раніше Neuralink, що займається розробкою мозкових чіпів, потайки залучила додаткові $43 млн венчурного капіталу.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук