В Іспанії відклали рішення про призупинення роботи Telegram

Оновлено: Іспанський суд 25 березня відклав виконання свого попереднього рішення про блокування Telegram на території країни через звинувачення у незаконному поширенні відео та телевізійного контенту. Суддя Сантьяго Педрас доручив поліції підготувати звіт про вплив потенційного блокування месенджера на користувачів.

Раніше Високий суд Іспанії наказав тимчасово заблокувати Telegram у відповідь на позов, поданий Atresmedia, EGEDA, Mediaset та Telefonica. Ці медіахолдинги поскаржились, що платформа дозволяє користувачам завантажувати їхній контент без дозволу, пише Reuters.

  • Користування Telegram в Іспанії буде тимчасово призупинено з понеділка, 25 березня.
  • Суддя Сантьяго Педрас погодився заблокувати сервіси Telegram в Іспанії на час розслідування справи.
  • Відповідальність за блокування Telegram покладено на операторів мобільного зв’язку.

Група захисту прав споживачів Facua різко розкритикувала це рішення, назвавши його непропорційним, і попередила, що воно завдасть «величезної шкоди» мільйонам користувачів платформи.

«Це так, нібито вони закрили інтернет через те, що існують сайти, які незаконно розміщують контент, захищений авторським правом», – заявив генеральний секретар Facua Рубен Санчес.

За даними антимонопольного регулятора Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (Національна комісія з ринків та конкуренції), Telegram є четвертим за популярністю месенджером в Іспанії. Його використовували майже 19% іспанців.

Telegram стверджує, що у 2023 році щомісяця сервісом користувалися понад 700 млн активних користувачів у всьому світі.

Заборони, штрафи та обмеження Telegram у світі

Компанії вже доводилося стикатися з обмеженнями у низці країн. Наприкінці листопада 2023 року через проблему з кібербезпекою членам уряду Франції заборонили користуватися Telegram, разом з іншими месенджерами Signal та WhatsApp.

У 2022 році Федеральне міністерство юстиції Німеччини наклало два штрафи на Telegram за порушення законодавства. Месенджер не призначив уповноваженого представника в Німеччині та не надав канали зворотного зв’язку, щоб користувачі могли повідомляти про контент, який порушує національне законодавство.

Роботу популярного месенджера тимчасово призупиняли у Бразилії навесні 2023 року. Причиною цього була відмова платформи надати поліції контакти і дані, яку правоохоронці запросили у рамках проведення розслідування через ескалацію насильства у країні. І це був не перший випадок короткочасної заборони. У 2022 році вищий суд Бразилії припинив дію месенджера за те, що той не заморозив акаунти, звинувачені у поширенні дезінформації напередодні президентських виборів.

В Україні

В Україні також вже давно ведуться дискусії про ризики використання Telegram. Секретар РНБО Олексій Данілов назвав Telegram «дуже небезпечним та вразливим», а представник ГУР Андрій Юсов зауважив, що загрози від Telegram цілком реальні.

Головне управління розвідки повідомляло, що росія масово скуповує та створює українські Telegram-канали з метою поширення дезінформації та розхитування суспільно-політичної ситуації в країні. 

Український підприємець Ярослав Ажнюк, який системно просуває ідею відмови від Telegram, у коментарі для AIN.UA звернув увагу на дві новини щодо безпекових ризиків Telegram. Перша – нещодавній збій у рунеті призвів до того що Telegram перестав працювати у майже всій Європі та частково у США. Друга новина полягає у тому, що раніше видалені повідомлення з’явилися знову.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук