Суд ЄС виніс рішення на користь російських мільярдерів Фрідмана та Авена щодо санкцій

Російські мільярдери, співзасновники концерну «Альфа-Груп» Михайло Фрідман і Петро Авен, здобули перемогу в боротьбі проти санкцій Європейського Союзу, пишуть Bloomberg і Financial Times. Вищий суд ЄС у середу, 10 квітня, задовольнив їхній позов і визнав недостатніми докази того, що обидва олігархи підтримували війну росії проти України.

  • Це рішення є серйозним ударом по санкційному режиму ЄС проти росії, який застосував обмеження до понад 1700 осіб і понад 400 юридичних осіб, звинувативши їх у підтримці або сприянні вторгненню в Україну.
  • Заступник Генерального суду ЄС дійшов висновку, що ЄС не надав достатньо доказів для підтвердження того, що мільярдери були причетні до дій, спрямованих на підрив України, що може створити прецедент для інших апеляцій.
  • Суд постановив, що, можливо, Фрідман та Авен мають тісні зв’язки з президентом рф Владіміром Путіним або його прихильниками. Але це не свідчить про те, що вони поділяли дії або політику, спрямовані проти України, або що вони підтримували ключових російських посадовців чи отримали вигоду від їхніх рішень.

Попри те, суд ЄС скасовує включення Петра Авена та Михайла Фрідмана до списку обмежувальних заходів, самі санкції з них не зняті, адже санкційний список ЄС оновлюється, востаннє — у березні 2024 року.

Рішення суду хоч і не скасовує санкції, але створює політичні проблеми для їхнього продовження в майбутньому. Також це може стати прецедентом для інших олігархів, які намагаються оскаржити санкції.

Бекграунд

Варто зазначити, що компанія Фрідмана ABH Holdings S.A подала позов проти України. Холдинг вимагає компенсації в розмірі понад $1 млрд через націоналізацію «Сенс Банку». В Україні на майно Фрідмана та Авена накладений арешт.

Фрідман, який народився в Україні, заробив мільйони на нафті та телекомунікаціях, банківській галузі та роздрібній торгівлі у росії, перш ніж переїхав до Лондона майже десять років тому. Він був одним із найбагатших людей Великої Британії, поки не зіткнувся із санкціями через війну в Україні.

Минулого року на слуханнях адвокати Фрідмана стверджували, що його життя було «знищено» після того, як потрапив під санкції ЄС.

Фрідман виїхав із Британії у жовтні 2023 року і перебрався до Ізраїлю, але через загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту переїхав до москви.

Авен покинув Британію у 2022 році після того, як його почали перевіряти в контексті порушення санкцій. Влада Латвії, де зараз живе Авен, погрожує позбавити його громадянства.

Два олігархи, як і багато інших бізнесменів, потрапили під санкції ЄС у лютому 2022 року на підставі того, що «підтримували дії та політику, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук