Чоловік заробляв $820 000 на рік, працюючи одночасно в IBM, Meta і Tinder. І він такий не один

AIN.UA вже неодноразово писав про оверемплоймент, – коли людина одночасно працює на декількох віддалених фултайм-роботах, щоб заробляти більше. Один з таких випадків – Браян Роке, програміст, який поєднував одразу три роботи в великих американських ІТ-компаніях, заробляючи майже мільйон доларів на рік. Це багато навіть для США. Але Браян – не унікальна історія, чимало людей сьогодні у такий спосіб досягли омріяної фінансової незалежності, і їхня кількість зростає.

Феномен оверемплойменту дослідив журналіст Business Insider. AIN.UA пропонує переказ його статті.

Історія Браяна Роке

На початку пандемії Браян Роке втратив роботу програміста в Amazon. З одного боку, він відчув полегшення, адже останнім часу працював зранку до вечора і сильно вигорів. Але це були важкі часи: компанія фактично викинула його на найгірший ринок праці з часів Великої депресії. Браян звільнив своє житло та переїхав назад до батьків.

Зрештою він знайшов нову роботу в IBM, яка була повністю віддаленою, але тривога не полишала його: «Я відчував, що нічого не контролюю. Мені не подобалося, що те, працевлаштований я чи ні, повністю залежить від примх компанії».

Тож, коли менше ніж через рік роботи в IBM йому зателефонував рекрутер з Meta, Роке вирішив прийняти нову пропозицію, яка також була повністю віддаленою, але не йти зі старої роботи. Так він зміг подвоїти свій дохід, а ще мати гарантію працевлаштування хоча б на одному місці.

Невдовзі він отримав пропозицію ще й від Tinder. Тож Роке почав торгуватися з Meta та Tinder за вищу зарплатню – а потім прийняв обидва офери на додачу до роботи в IBM.

15 місяців тому Роке був безробітним. Тепер же він отримав три роботи з сумарною зарплатнею у більш ніж $820 000 на рік.

Як люди поєднують декілька робіт?

Перше правило оверемплойменту – не розповідати про оверемплоймент. Як в «Бійцівському клубі». Бо роботодавці зазвичай не в захваті, якщо дізнаються про таке.

Жонглювати декількома посадами буває важко, і люди роблять це по-різному. Однак найкраща тактика не попастися – гарно працювати на всіх роботах.

«Основна причина, з якої людей викривають — вони халтурять. Мене ніколи не ловили. Я справді виконую свою роботу», — розповів Джордж (імʼя змінене), інженер-програміст, який працював на чотирьох роботах одночасно.

Звісно, це призводить до вигоряння. Але здебільшого такі люди примудряються працювати не більше за 50 годин на тиждень, і навіть ближче до 40. Секрет простий – вони зазвичай дуже круті спеціалісти, відповідно, виконують свої обовʼязки набагато швидше, ніж люди, професійний рівень яких нижчий.

«Я зараз на вершині. І коли я влаштовувалась на другу роботу, я переконалась, що мої обовʼязки там чітко відповідатимуть моїм навичкам», – каже Елісон (імʼя змінене), за плечима якої 16 років досвіду роботи. Вона працювала на двох роботах проджект-менеджером та бізнес-аналітиком і заробляла до $260 000 на рік.

Труднощі, звісно, трапляються. Наприклад, в Meta Браяну Роке попросили час від часу зʼявлятися в офісі. Інколи це призводило до дуже напружених дзвінків по роботі в Tinder та IBM, які він змушений був робити прямо в опенспейсі Meta. Якось Браян помилково підʼєднав до корпоративного WiFi в Meta свій ноутбук для Tinder, і в компанії це помітили. Коли в Tinder спитали, чому він в офісі Meta, Роке на ходу вигадав історію про те, що працює з офісу друга.

«Вони мені сказали, що не рекомендують так робити. На що я відповів: звісно, я розумію», – розповів Роке.

Оверемплоймент: причини та наслідки

Оверемплоймент – вже доволі поширена річ у США. Цей тренд став можливим завдяки пандемії коронавірусу, оскільки багато ІТ-гігантів перейшли на віддалену роботу. Саме з пандемії почалися і пригоди Роке. При цьому його три роботи на майже мільйон доларів – не рекорд.

Один з таких людей під псевдонімом Ісаак ще в 2021 році заснував сайт Overemployed, де він ділиться секретами, як поєднувати декілька робіт та максимізувати прибуток. Сам він заробляє $600 000 на рік, поєднуючи дві роботи.

А тематичні комʼюніті у Discord та Reddit, де люди вихваляються своїми успіхами та діляться кейсами, налічує вже понад 300 000 користувачів. Один з них розповів, що має 9 робіт одночасно, які приносять йому $2 млн на рік. Хоча ці дані не вдалося підтвердити.

Цікаво, що переважно такі люди не витрачають гроші на «красивий» спосіб життя – натомість надмірно зароблені гроші вони відкладають. Багато хто готовий багато працювати зараз, щоб якомога раніше вийти на пенсію або ж якнайшвидше розрахуватися з боргами за студентськими кредитами чи виплатити іпотеку.

Для Роке три його роботи були передусім можливістю не хвилюватися через потенційні скорочення. І спокій, який це приносило, нівелював робоче навантаження через оверемплоймент.

«Я не хвилювався через залежність від однієї компанії. Я сам визначав те, заробляю я чи ні», – зізнається Роке.

Однак зрештою він звільнився з усіх трьох робіт заради однієї нової, щоб мати час на інші захоплення.

Виникає логічне питання: чому люди влаштовуються на декілька робіт замість того, щоб просто взяти на себе більше відповідальності на поточній, якщо у них залишається час? Саме так раніше і робили респонденти цієї статті. Однак отримували дуже маленьке підвищення зарплати, а закінчилося все звільненням, щойно на ринку почалась турбулентність. Тоді вони зрозуміли: лояльність не окупається.

«Мої батьки казали мені: «Не міняй компанії – зростай в одній, будь лояльним до неї, і вона буде лояльною до тебе». Можливо, колись це працювало, але не зараз», – каже Джорж, який нині заробляє $600 000 на рік.

Елісон зіткнулася з ситуацією, коли її бос поступово завалював її додатковою роботою, аж поки вона не опинилася в точці, коли керує цілою командою співробітників без жодного підвищення. Просила вона +$10 000 на рік, що вважала справедливою компенсацією – однак бос відмовив. Якби це була єдина її робота, Елісон би терпіла. Але у неї була підстраховка у вигляді додаткової роботи, тож вона звільнилася без зайвих вагань.

Роботодавці, своєю чергою, заміняють фултайм-співробітників контракторами, які працюють на проєкт, а не компанію. Звісно, про жодну лояльність тут йтися не може. Тож тренд, як завжди, має дві сторони медалі.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук