Telegram залучив $330 млн через продаж облігацій

Минулого тижня Telegram випустив облігації на суму $330 млн, про це у месенджері написав його засновник Павло Дуров. За його словами, це зробили задля прискорення зростання.

Дуров написав, що на цей випуск облігацій зібрали «велику кількість підписок». І в ньому взяли участь «глобальні фонди найвищого рівня з бездоганною репутацією». Назв цих фондів він не зазначив. Він також додав, що умови розміщення облігацій були «найвигіднішими для Telegram за всю історію компанії». І це з урахуванням ставки Федеральної резервної системи США.

Поточна прибутковість облігацій становить 7,7% – про це повідомило видання TechCrunch з посиланням на свої джерела. Термін погашення облігацій настане або у 2026 році, або коли Telegram вийде на біржу, залежно від того, що станеться раніше. Ці облігації були випущені за ціною $91 – у порівнянні з $78 попереднього випуску.

Що раніше розповідав Дуров про розвиток компанії

Нещодавно в своєму першому за сім років інтерв’ю Павло Дуров розповів Financial Times, що компанію оцінили у $30 млрд, а кількість користувачів сягнула 900 млн. Він сказав, що не планує продавати компанію та прагне зберегти незалежність платформи, вважаючи IPO способом демократизувати доступ до його вартості.

Також він додав, що Telegram залучив близько $2 млрд у вигляді боргового фінансування, розмістивши облігації на $1 млрд у 2021 році, а також провівши додаткові випуски облігацій на $750 млн та $270 млн минулого року.

Власники облігацій зможуть конвертувати їх в акції з дисконтом 10-20 % до ціни розміщення, якщо IPO проведуть до кінця березня 2026 року – це стимул для компанії вийти на біржу до цієї дати.

Дискусії про безпеку месенджера

Засновник месенджера також розповів, що у 2024 році Telegram планує покращити процеси модерації, оскільки цьогоріч у багатьох країнах світу відбудуться вибори, а також «запровадить механізми на основі штучного інтелекту для вирішення потенційних проблем». Та в Україні вже давно ведуться дискусії про ризики використання Telegram.

  • Месенджер отримав від української влади список каналів, які вважаються «потенційно проблемними» через поширення дезінформації та російської пропаганди.
  • Секретар РНБО Олексій Данілов назвав Telegram «дуже небезпечним та вразливим», а представник ГУР Андрій Юсов зауважив, що загрози від Telegram цілком реальні.
  • За даними Washington Post, навіть самі російські пропагандисти визнали Telegram-канали «найперспективнішим способом для просування дезінформації» в Україні.
  • Головне управління розвідки повідомляло, що росія масово скуповує та створює українські Telegram-канали з метою поширення дезінформації та розхитування суспільно-політичної ситуації в країні. 
  • Операція з дестабілізації України з боку Росії отримала назву «Майдан-3». За даними комітету з питань розвідки, вона досягне своєї кульмінації в березні-травні 2024 року. Тому протягом найближчих тижнів ворог кине максимум зусиль на розповсюдження деструктивних наративів і спроб розпалювання конфліктів – як усередині України, так і в інших точках світу.
  • Український підприємець Ярослав Ажнюк, який системно просуває ідею відмови від Telegram, у коментарі для AIN.UA звернув увагу на дві новини щодо безпекових ризиків Telegram. Перша – нещодавній збій у рунеті призвів до того що Telegram перестав працювати у майже всій Європі та частково у США. Друга новина полягає у тому, що раніше видалені повідомлення з’явилися знову.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук